Brexit: het is een veelbesproken onderwerp. Maar wat is nou ook alweer die Brexit en wat heeft Brexit nou weer met Gibraltar te maken? Hoogleraar Mediastudies en Brexit-expert Mark Deuze praat je even bij.

Wat is ook alweer Brexit?
‘Simpel gezegd is Brexit het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De naam Brexit komt van de Engelse woorden Great Britain en exit. Als Nederland uit de Europese Unie zou stappen, zou het Nexit heten. Zo’n drie jaar geleden op 23 juni 2016 organiseerde het Britse parlement een referendum over het EU-lidmaatschap. Het referendum ging die dag over de vraag: moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de EU of moet het de EU verlaten? Zo’n 52 procent, en dus een meerderheid, koos voor uittreden.’

Tekst gaat verder onder tool

Waarom wil het Verenigd Koninkrijk zo graag uit de EU?
‘Wat belangrijk is om te beseffen dat is Engeland een eiland is. Eiland-denken is echt een heel andere manier dan wat wij als Nederlands gewend zijn. De fysieke grens van Engeland maakt dat ze op een bepaalde manier naar de wereld kijken, namelijk: de wereld is écht buiten. In Engeland voelen zich Engels en niets anders. Zij kunnen daarom veel beter uit internationale samenwerkingsverbanden stappen zonder een traantje weg te pinken. Terwijl wij denken: ‘dat kan niet eens, dat is niet mogelijk, want je bent nu eenmaal verbonden met de wereld.’ Voorstanders van Brexit vinden dat het Verenigd Koninkrijk buiten de EU weer soeverein over zijn eigen wetten zou kunnen gaan. Daarnaast was het Verenigd Koninkrijk nooit helemaal Europees, het heeft bijvoorbeeld zijn eigen munt.’

Waarom gaat Gibraltar dan ook uit de EU?
‘Gibraltar is een van de veertien gebieden die nog steeds bij het Verenigd Koninkrijk hoort. Daarom mocht Gibraltar drie jaar geleden bij het referendum ook stemmen. Toen stemde 96 procent (!) van de Gibraltarezen voor het blijven in de EU, en toch moeten ze uit de EU omdat er in totaal een meerderheid stemde om uit de EU te stappen.’

Kan Brexit en dit hele circus nog worden teruggedraaid?
‘In theorie kan het Brexit nog worden teruggedraaid. Niets is uitgesloten. Maar de kans dat de huidige premier de Brexit stopzet, is heel klein. Zij vindt dat ze de will of the people moet uitvoeren. Inmiddels zijn er ook veel mensen die Brexit niet meer zien zitten, maar daar geeft premier Therasa May niet aan toe. Financieel gezien is het niet slim om Brexit terug te draaien. Er zijn al tientallen miljoenen uitgegeven aan dit proces. Ook zullen investeerders misschien wel het vertrouwen in Engeland verliezen als Brexit niet doorgaat, wat echt jaren zal duren om dat vertrouwen te herstellen.’

Welk effect heeft Brexit op de Nederlandse burger?

‘Ik verwacht dat mensen die voor langere tijd naar Engeland gaan een visum moeten aanvragen. Het zal echt wel even uitzoeken zijn en zal best wel wat mensen gebeuren dat ze de grens ineens niet over mogen, wat erg vervelend is. Toch moet Engeland het niet te moeilijk maken, want toerisme is en blijft een belangrijke inkomstenbron.’