Gekleed in laagjes, klaar voor de gure Zweedse wind en Scandinavische weer-horrorscenario’s, stapten wij gisteren het vliegtuig uit. Die gure wind had alleen plaats gemaakt voor een bijna tropisch aanvoelende temperatuur van 25 graden, die de zweet(/zweed)druppels direct uit onze poriën trok. Een opvallende eerste kennismaking met ons thuis voor de komende week: Stockholm.

Met een zevendagenkaart voor het openbaar vervoer op zak, begon de reis naar ons Airbnb appartement. Al weken beelden wij ons hier een decor dat regelrecht uit de IKEA-winkel kwam, bij in. Tot onze grote verbazing hebben wij niet meer dan een vijftal kleine IKEA-items kunnen spotten in de toch al karig gevulde ruimtes. Misschien een tip voor de verhuurder: ga eens langs bij de IKEA, wie weet vind je het wat, geen student zou je ongelijk geven. En ook nog fijn: er rijdt een gratis bus, geheel in de stijl van het logo, van het centrum van Stockholm rechtstreeks naar de ingang van de winkel. Niet te missen.

Over de bus gesproken, ook het openbaar vervoer leidde tot enige verwarring. Incheckpoortjes bij de metro, maar geen uitcheckpoortjes, en na een incheck in de bus, kan het kaartje gewoon in de zak gestoken worden en daar blijven. Een onnatuurlijk gevoel, aangezien je bij een gemiste uitcheck in Nederland gelijk in de problemen zou komen, die gepaard gaan met enige mate van stress.

Van spikkelpaard tot hipsterfiets

Die stress lijken de Zweden op het eerste oog niet te hebben. Er heerst een rustige sfeer in de stad, waar de straten gevuld worden door zowel hipsters (de eerste fietswinkel/restaurant combinatie is al gespot) als rijkelui. En hun uiterlijk? Nee, niet alleen blond haar, bleek en blauwe ogen, zoals je je wellicht inbeeldt bij de Scandinaviërs. De stad is net zo divers als haar grote collectie aan gekleurde huizen. Een standaard modelletje nieuwbouwwoning zul je niet snel vinden in Stockholm, eerder een verzameling aan Pippi Langkous huizen. Onze Airbnb blijkt gelegen te zijn in een van de rijke wijken van de stad. Dat is ook te zien aan de omvang van deze Villa Kakelbonts, die wel nét iets chiquer zijn dan die van Pippi, want ze zijn vaak uitgerust met zwembad en een of twee dure auto’s voor de deur. Blijkbaar komt dus niet ieder huis met een gespikkeld paard.