Stockholm was vandaag opnieuw het toneel van een klimaatmars. Deze keer protesteerden meer dan 15.000 schoolkinderen voor het klimaat. Stockholm is het thuishonk van de persoon die deze zogeheten ‘climate schoolstrikes’ zo groot maakte: klimaatmeisje Greta Thunberg.

Dit 16-jarige meisje is zo populair geworden in korte tijd, dat ze heel wat beveiliging om haar heen heeft. De pers wil natuurlijk een mooie foto van haar, de mensen die meedoen aan de klimaatmars willen allemaal een selfie. Ook tijdens het lopen werd er gezorgd dat de pers niet te dichtbij kwam, tot frustratie van de journalisten. “Het is best heftig voor haar, je moet niet vergeten dat ze nog zo jong is”, zegt een van haar beveiligers.

Leuzen

De 10.000 mensen van de mars liepen van het ene park (Humlegarden) naar het andere park (Kungsträdgarden) in Stockholm. Langs de kant stonden er veel toeschouwers. Het was een chaos in de stad, want de lange lijn van mensen moest dwars door het centrum heen. Een aantal politieke partijen waren (toevallig?) langs de route nog de laatste mensen aan het lobbyen voor de Europese verkiezingen. Een aantal van hen kreeg een middelvinger toegeworpen. Tijdens de demonstratie werden er verschillende Zweedse en Engelse klimaatleuzen geroepen. De meest populaire was (vertaald) ‘Red het klimaat! Red het klimaat! Nu, nu nu!’.

In de Kungsträgarden waren er na de mars nog activiteiten op een podium. Twee klimaatonderzoekers deden een kleine toespraak, maar er was vooral veel muziek te horen van populaire Zweedse artiesten. Het hoogtepunt was natuurlijk de speech van Greta Thunberg. Wat ze precies gezegd heeft weten wij niet, want helaas was alles in het Zweeds…

Check hier een korte video om een kleine impressie te krijgen van wat er op en rondom het podium gebeurde:

De klimaatmars in Stockholm from De Nieuwsredactie on Vimeo.