De oorsprong van padel in Andalusië, heeft in de regio zijn vruchten afgeworpen. Alleen al in Málaga vind je 202 padelbanen, zowel overdekt als buiten. Maar hoe staat het nu met de sport en heeft het de potentie om een olympische sport te worden? We vragen het aan de inwoners van Málaga en aan hoofd sport van de gemeente, Publio Parra.

De gemeente Málaga heeft eind vorige eeuw miljoenen geïnvesteerd om de sport te laten groeien. Vele padelbanen zijn er daardoor bij gekomen en je ziet dat veel inwoners van Málaga de sport gaan beoefenen.

Ontwikkelingen
Padel heeft in de loop van de jaren in Málaga een enorme groei doorgemaakt. “Door geld te investeren, zie je dat mensen de sport gaan beoefenen. Padel heeft ook iets sociaals je kunt het met veel mensen spelen en het is makkelijk aan te leren, vandaar dat sport zo is gegroeid”, zegt Parra.

Deze groei heeft ook een keerzijde. De investeringen die de gemeente heeft gedaan om de sport te laten groeien, zijn gestopt en padel is een andere ontwikkeling aan het doormaken. “Doordat de sport zo gegroeid is, zie je dat bijna iedereen in Málaga weet wat padel is, maar het vinden van nieuwe leden is daardoor moeilijk. De groei is aan het stagneren en de sport is nu vooral buiten Málaga en Spanje aan het opkomen.”

Olympische sport
Nu padel in meer landen aan het opkomen is, is het wachten voordat het een olympische sport wordt. “Dat gaat nog even duren, je moet rekening houden met dat padel in de heel de wereld bekend moet zijn. Daarvoor is de sport nu nog te klein. Ook moet padel nog aan andere disciplines voldoen om olympisch te worden.” Er is dus een kans dat padel ooit een olympische sport wordt, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk nog jaren duren.

Met deze gedachte zijn we de straat op gegaan, om te kijken of de inwoners van Málaga hier hetzelfde over denken en wat hun mening is over de sport. Beluister hieronder het geluidsfragment. Let op er wordt Engels gesproken tijdens de interviews.