De president van Hongarije, Viktor Orban, staat berucht om zijn strenge anti-immigratiebeleid. Het land houdt zijn grenzen potdicht voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden en ook bij de bevolking zit de angst voor buitenlanders ingebakken.

Ágnes Hárs is researcher bij Tarki, een Hongaars onderzoeksbureau. Haar vakgebieden zijn de arbeidsmarkt, economie en migratie. Vooral die laatste is erg interessant. Want is Hongarije wel echt zo anti-immigranten als ze zeggen? Vind het uit in onderstaande tool. 

Als het gaat over het arbeidstekort in Hongarije wordt bijna altijd meteen met de beschuldigende vinger gewezen naar emigratie. Ook door de regering, maar Hárs weet wel beter. Volgens haar ligt het niet zo simpel. “Het probleem is dat de lonen laag zijn gehouden tot 2010. Hierdoor konden werkgevers geen geschikt personeel vinden.” Verder benoemt ze het slechte onderwijs in Hongarije als reden. “De aanvoer vanuit school is van een te laag niveau.” Er zit bovendien een demografische kant aan het verhaal. Omdat veel jongeren het land verlaten, is Hongarije aan het vergrijzen. “Dat betekent dat het aantal mensen die kunnen en willen werken daalt”, licht de researcher toe.

“Je kunt weggaan uit het land, een andere baan nemen, of het accepteren.”

En daar komt de slavenwet nog bovenop. Dit en de beroerde werkomstandigheden geven Hongaren drie opties, zegt Hárs. “Je kunt weggaan uit het land, een andere baan nemen, of het accepteren. En die tweede mogelijkheid is ook een van de oorzaken van het arbeidstekort.” Ze verduidelijkt het met een voorbeeld. “Verschillende onderzoeken tonen aan dat het tekort aan dokters in Hongarije meer ligt aan dat ze hun baan verlaten dan het land.” Vaak gebeurt dit vanwege de barre omstandigheden. Hárs erkent dat de gezondheidszorg geen plezierige sector is om in te werken. “Doktoren gebruiken hun educatie om een makkelijkere en fijnere baan te zoeken.”

Maar het blijft een gegeven dat ontevreden Hongaren in groten getale wegtrekken om hun heil ergens anders te zoeken in Europa. De researcher van Tarki geeft de regering daarom een advies mee. “Houdt de deuren open voor degene die uit Hongarije vertrekken. Op die manier komen ze misschien nog terug.”