Bij de sport padel komt natuurlijk veel meer kijken dan de spelregels, een racket, een bal en vier spelers. Javier Leal Perez en Fransisco Guerrero zijn de twee wereldkampioenen onder 15 en nemen deel aan het club toernooi van Pádel Málaga Indoor. Na een weekend intensief spelen weten ze dit toernooi ook te winnen. De wereld en het verhaal achter de sport met alle bijbehorende tactieken zijn voor hen met de paplepel ingegoten.

De sport kent buiten de spelregels ook een aantal ongeschreven regels. Over deze afspraken zeiden wereldkampioenen Javier en Fransisco het volgende: “In 99 van de 100 gevallen is de speler die links staat groter dan de rechter. De linker is de meer aanvallend ingestelde van het paar en slaat vaak harder. De rechter is de wat snellere verdedigend ingestelde speler.” Een andere ongeschreven regel is dat ieder ook zo lang mogelijk aan zijn eigen kant blijft. Alleen de ballen die daar terecht komen mogen ze bij wijze van spreken terugslaan. Als het niet anders gaat, dan wissel je van kant.

Waarom niet in Nederland?

Javier en Fransisco denken dat er een duidelijke reden is dat de sport niet bekend is in Nederland, maar ook in vele andere landen niet. “De oorsprong ligt hier dus iedereen kent het hier. Ik ben er bijvoorbeeld mee opgegroeid. Mijn opa en m’n vader waren fanatieke padelspelers,” zegt Javier. Fransisco noemt nog een reden: “Het klimaat in Nederland is ook een stuk slechter dan hier in Spanje dus in de winter padel spelen gaat daar al een stuk lastiger dan hier. ”

Indoor en outdoor.

De tactieken bij de sport verschillen ook bij indoor of outdoor. Zo kan je volgens Javier bij indoor met veel meer zekerheid spelen, omdat je geen last hebt van dingen als de wind en bijvoorbeeld de zon die in je ogen schijnt. Fransisco zegt er het volgende over: “Javier heeft gelijk dat is een voordeel, maar je kan van die verschillende omstandigheden buiten ook weer gebruik maken en de wedstrijd naar je hand zetten.”