Dag vijf is aangebroken. We zijn al over de helft! De afspraken voor de video’s, foto’s, en de audio over de duurzaamheid en muziek zijn grotendeels achter de rug. Ons doel is behaald. Of toch niet? Want eigenlijk hadden we alle drie stiekem maar één doel in Stockholm: ABBA The Museum. Vandaag is het – eindelijk – zover!

Luister deze afspeellijst tijdens het lezen. Voor het ultieme ABBA-gevoel:

Met de online bestelde tickets op zak, stappen we in de metro. Op het station is ons overigens de afgelopen dagen iets opgevallen. Alle reizigers lopen voornamelijk aan de linkerkant. Zelfs de roltrappen en incheckpoortjes staan links. We verbazen ons er elke keer weer over, want we zijn toch in Stockholm en niet in Londen?! Vreemd…

Tijdens onze overstap naar de tram, overvallen we eerst even een souvenirwinkeltje. Daarna stappen we in de tram die recht voor het ABBA-museum stopt. Gelijk als we de tram uitstappen, komen we in de ABBA-sfeer door de muziek die buiten al te horen is. Half dansend en zingend gaan we naar binnen.


Op de foto met ABBA! De poppen zijn bijna niet van echt te onderscheiden, alsof ze ieder moment kunnen bewegen…

Binnen scannen we onze tickets en krijgen we de audioguide. Het gaat nu echt beginnen! De route leidt ons langs de filmset van Mamma Mia. Nóg een trap naar beneden, daar begint het verhaal over ABBA dan echt!

Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid hebben zelf de audioguide ingesproken. Ze vertellen hun eigen verhaal. Ze stellen zichzelf eerst voor en vertellen over hoe ze elkaar hebben leren kennen. Natuurlijk vertellen ze daarna over het songfestival. Uiteraard hoor je overal de bekende deuntjes… heerlijk!


De studio

Het succes wat ze daarna beleven, is onbeschrijfelijk. Dat is zelfs in het museum te merken. De studio is er nagebouwd. Daar staat ook een hokje waar je je eigen ABBA-nummer kan zingen (onze opnames zullen we jullie besparen…). De bandleden vertellen over alles en iedereen die aan het succes hebben bijgedragen.

Helaas komt er, net als aan ABBA, ook aan het museum een einde. We hadden hoge verwachtingen van het museum. En die zijn meer dan waargemaakt! ABBA The Museum, JE WAS GEWELDIG. Het ultieme hoogtepunt van onze trip was ultiem! Wat nu volgt is waarschijnlijk een groot gapend zwart gat… De ABBA-spullen uit het winkeltje zijn nu onze enige troost…