Chagrijnige kassamedewerkers, genezende badhuizen en geweldig openbaar vervoer. Boedapest heeft veel te bieden, maar deze drie dingen zijn bij ons in het geheugen gegrift. De afgelopen week hebben we een duik genomen in de Hongaarse arbeidsmarkt en de zogenaamde slavenwet die hier heerst.

Verslagenheid

Door het geweldige openbaar vervoer waren we bij elke afspraak op tijd (iets waar de NS van kan leren). Onze bronnen spraken kritisch over de nieuwe wet en het huidige regime van premier Viktor Orbán. We waren blij toen we merkte dat de nasleep van de slavenwet nog steeds heerst in Hongarije, hoewel de bevolking zich er tijdelijk bij heeft neergelegd.

Het huidige politieke klimaat beïnvloedt namelijk bijna elke keuze in Hongarije, en dus ook de keuze om op straat te gaan. Veel mensen zijn bang of voelen zich verslagen, omdat zelfs na protesten met 80.000 mensen er niks verandert. Verslagenheid betekent echter ook hoop.

Hongaars parlement

Protest

Actiegroep Szabad Egyetem bestaat voornamelijk uit studenten, en ontstond rondom de protesten van de slavenwet. Zij zetten zich in voor een democratischer Hongarije, waaronder  academische vrijheid een grote rol speelt. We spreken met de actiegroep over de grote groep jongeren die Hongarije verlaat en de kansen die zij hebben op de arbeidsmarkt. Daar wordt binnenkort nog een video over geplaatst.

Een andere groep die zich ook hard maakt voor verandering, is de vakbond MASZSZ. Hoewel de vakbonden in Hongarije maar weinig macht hebben, heeft MASZSZ een deal gesloten met de Hongaarse bedrijven dat de wet pas een half jaar later doorgevoerd zal worden. Woordvoerder  Károly György spreekt met ons over de aparte situatie in Hongarije.

De grimmige sfeer is in Boedapest in ieder geval niet te merken, maar dat kan ook komen omdat tachtig procent toerist is. Hoewel Chinezen met selfiesticks ook behoorlijk wat irritatie opwekken.

Houd deze pagina in de gaten voor meer nieuws in onze zoektocht door Boedapest.