De VS gaat 68 miljoen dollar investeren in de ontwikkeling van de militaire basisinfrastructuur in Estland. Dit gebeurt vanwege de angst vanuit het Oosten: Rusland. Oost-Europese landen krijgen militaire hulp en training om de Russische grenzen beter te verdedigen. Maar klopt dit allemaal wel?

Dat er angst heerst in Europa voor het grote en machtige Rusland van president Poetin, is bekend. Een Amerikaanse delegatie, onder leiding van congres vertegenwoordiger Rob Wittman, besloot daarom om twee Estse legerbasissen te verbeteren. Deze liggen in Amari en Tapa.

Factcheck
In Rusland wordt er niet altijd nauw gekeken naar de feiten en wordt er regelmatig nepnieuws verspreid, waar de bovenstaande informatie vandaan komt. Daarom is de Nieuwsredactie een factcheck gaan uitvoeren over dit nieuws. Dit hebben we gedaan aan de hand van dit artikel.

Tekst gaat onder tweet verder

Ministerie van Defensie
Het eerste wat je ziet als je het artikel opent, is de foto van een paar Amerikaanse soldaten. Volgens het artikel waren deze militanten in Estland. Na een factcheck bleek ook het zo te zijn dat de foto van het artikel daadwerkelijk in Estland (Narva, een kleine stad in Estland red.) is genomen voor een dierenwinkel. Ook wordt de informatie bevestigd door Artur Jugaste. Hij is de persvoorlichter van het Estse Ministerie van Defensie. Jugaste vertelt in hetzelfde persbericht ook dat er daadwerkelijk 86 miljoen dollar naar de Oost-Europese landen gaat.

Conclusie
De berichtgeving van onder andere Russia Today blijkt waar te zijn. De Nieuwsredactie heeft geen fouten kunnen vinden in de berichtgeving.