Start-ups en connecten is belangrijk voor Estland. Zo ook voor ‘community’ Lift99. Ze noemen zichzelf liever geen bedrijf, maar een gemeenschap omdat ze naar eigen zeggen een mensen-mensorganisatie zijn. Volgens event-manager Krislin Raik draait het allemaal om twee zaken: samenkomen en samen werken.  Ze vertelt hoe Lift99 in elkaar steekt en wat ze doen.

“Lift 99 heeft 120 start-up-members. De helft komt uit Estland. De andere helft komt overal vandaan. Vanuit India, de Verenigde Staten, Argentinië; overal. Ze komen hier naar toe omdat het de ideale plek is voor een start-up. De grootste waarde die Estland kan geven aan buitenlanders die een start-up willen beginnen, is dat we hier heel nauw met elkaar verbonden zijn. Wanneer mensen hier starten kunnen ze met elkaar connecten en elkaar helpen.”

F2F-software
Dit komt door twee redenen. Reden één: het bedrijf – of beter gezegd dan: community – organiseert 2 à 3 keer per week evenementen om start-ups naar het hippe gebouw in Tallinn te halen. Workshop, lunches, spreekevenementen etc. Er komen dan ‘founders’ langs die vertellen hoe het proces van een start-up oprichten is gegaan, wat de belangrijkste lessen zijn om van te leren en om mensen te inspireren. Iedereen die bij Lift99 is aangesloten is dan welkom om te komen.

Reden twee is wat technischer van aard. “Een belangrijke factor van Lift99 is ‘F2F-software’. F2F-software is Founder2Founders-software”, vertelt Raik. “Hiermee kunnen founders elkaar vinden en elkaar adviezen geven. De grootste start-ups uit Estland zijn hier bij aangesloten en zo kunnen zijs beginnende start-ups helpen.” De start-ups die er komen vanuit allemaal verschillende sectoren: van techneuten en softwareontwikkelaars tot  mediabedenkers en marketeteers.

Succesformule
Waarom gaan start-ups naar Estland en blijven ze niet gewoon in hun eigen land? “Het zijn de mensen”, gaat de event-manager verder. “De community’s leren zo veel van elkaar en dat doen we op een inspirerende manier.” Volgens Raik is Estland, niet eens per se Lift99, de ideale plek is om te beginnen met je dromen om de wereld te veroveren. “Wij hebben bereikbare digitale platforms, het e-residency-schap wat alles makkelijker maakt en het beste start-up-ecosysteem. Samen met de mogelijkheden van de overheid onderscheiden wij ons met de rest van de wereld.”

Er zijn altijd minder succesvolle start-ups,; het gaat sowieso eens mis bij Lift99. “Als een start-up bij ons niet slaagt, gaan we kijken of ze beter bij een andere community kunnen aansluiten. Als mensen hier komen weten ze al precies wat ze willen met hun bedrijf en wat ze van ons nodig hebben. We hoeven dus bijna nooit ‘nee’ tegen iemand te zeggen. Maar ja, het gaat wel eens mis.”