De stad Napels ligt tussen twee vulkanen in, de Vesuvius en de Campi Flegrei. Over het algemeen worden deze vulkanen door de bevolking van Napels niet als een dreiging gezien. Sterker nog, de Vesuvius siert de stad.

Local Felicia Giordano zegt dat ze in haar dagelijks leven niet echt bezig is met het feit dat ze tussen twee vulkanen woont. “Je ziet de Vesuvius overal terugkomen, dus je weet dat die er is”, vertelt ze. De Vesuvius wordt echter niet gezien als een gevaar. De inwoners van Napels zijn volgens Giordano eerder op een positieve manier met de slapende vulkaan mee bezig. “Het wordt eerder als iets moois gezien. Het is een kenmerk van de stad. Het komt terug in de souvenirs en er zijn bijvoorbeeld ook gedichten over geschreven”. Naast souvenirs en gedichten is er ook redelijk wat bijgeloof rondom de vulkaan.

Eigenlijk best eng
Aan de andere kant van Napels ligt Campi Flegrei. Dit is een ondergrondse supervulkaan – caldera – met zo’n 18 kraters. De Nederlandse Iris de Brouwer woont in het stadje Pozzuoli, gelegen in het midden van de caldera. Felicia weet van haar dat de inwoners van dat stadje een evacuatieplan thuis liggen. “Iris woont in een caldera en is daar in haar dagelijks leven ook niet mee bezig”, vertelt Giordano. “Alleen als mensen er naar vragen, gaat ze erover nadenken. ‘Eigenlijk is dat best eng’ beseft ze dan”.

Mentaliteit van toen
Giordano maakt zich geen zorgen om een eventuele uitbarsting en merkt dat haar omgeving dit ook niet doet. “Als je kijkt naar de geschiedenis van Napels, zie je dat de mensen hier vroeger arm waren. Ze moesten echt van dag tot dag leven en genieten van de kleine dingen die ze hadden”. Deze mentaliteit heerst tegenwoordig nog altijd. “Waarom zou je je druk maken om een probleem dat nog niet bestaat?”

“Bovendien”, zegt de Napolitaan, “wordt alles de hele tijd in de gaten gehouden. Mocht de vulkaan dan zó onrustig worden dat hij dreigt uit te barsten, worden we op tijd gewaarschuwd. Er hoeven daardoor tegenwoordig geen doden meer te vallen bij een vulkaan uitbarsting”.