Een paar weken geleden deed Nodrine Nabatanzi (27) een opvallende oproep op Facebook. Ze kondigde aan om een Happiness Centre te openen in Tallinn: ”Mensen moeten weer met elkaar communiceren.”

Hoe kwam je op het idee om een Happiness Centre te beginnen?

”Een paar maanden geleden ben ik met mijn man van Engeland naar Estland verhuisd voor zijn werk. En het eerste wat me gelijk opviel, was hoe introvert en afgezonderd de Estse bevolking vaak is. Op elk moment van de dag zijn mensen bezig met hun gadgets. Ik vond het gewoon heel triest om te zien dat zoveel mensen meer met hun schermen bezig waren dan met de mensen om hen heen.”

Wat wil je precies doen met The Centre? 

”Ik wil een warme en open plek creëren voor iedereen die maar wil komen. De bedoeling is om elke week één keer bij elkaar te komen en activiteiten te doen. De ene keer houden we een danssessie, waarbij we gewoon vrij met elkaar op muziek losgaan. En een andere keer zal het een ‘Free hugs day’ worden. Er is niks goed of fout, maar er zijn wel twee regels: 1.Be as you are, dus als (je je tijdens) een sessie niet goed voelt, dan zeg je dat. 2, Misschien wel net zo belangrijk, ‘Leave your phone at home!’

Je komt oorspronkelijk uit Oeganda. Zie je grote verschillen tussen het gebruik van telefoons in je geboorteland en hier in Estland?

”Jazeker! En dat heeft alles te maken met de aanbieding van internet. Kijk, in Ugunda hebben bijna alle jongeren een smartphone, maar internet is heel erg duur. Dus zitten de meesten niet zoveel op hun telefoon. In Estland, kun je internet krijgen waar en wanneer je maar wilt. Oftewel; het is verleidelijker om in Tallinn even snel op je telefoon te zitten. Er is toch genoeg data. Maar voor je het weet, bestaat de helft van je dag uit je gadget.”

”De ene keer doen we een danssessie en de andere keer is het ‘Free hugs day’.”

Wil je met The Happiness Centre dan pleiten voor het stoppen van digitaal gebruik?

”Nee zeker niet, want de technologie geeft ons goede dingen zoals de mogelijkheid om contact op te kunnen nemen met een geliefde of vriend. Maar tegelijkertijd moeten we ons bewust worden dat het niet goed voor ons is om telkens de telefoon uit onze zak te halen, of de laptop aan te zetten als we ons even vervelen. In Estland praten we met machines in plaats van met elkaar. We moeten juist wat meer om ons heen kijken en met elkaar ‘connecten‘. Wees blij met de mensen en de kleine dingen die je zelf hebt.”