Amsterdam, Groningen, Eindhoven. Ze zijn allemaal ooit het Silicon Valley van Europa genoemd. Peter Kentie, Estland-kenner en city-marketeer uit Eindhoven, vertelt  over het échte Silicon Valley van Europa, start-ups en het gratis OV van Estland.

De reactie van Kentie op de vraag wat Nederland nog kan leren op het gebied van technologie van Estland, is verrassend. “Niks”, zegt hij. “Het Silicon van Valley van Europa is Eindhoven. Silicon is de industrie; de chips die in je telefoon en je computer zitten. Deze producten komen van bedrijven uit Eindhoven, zoals ASML. Het marktaandeel van de stad is 90%. De Esten hebben deze kennis gebruikt om overheidsdiensten te ‘technologiseren’.“

Mentaliteit en vertrouwen
Kentie vertelt dat Nederland op technologisch gebied dus ver vooruit loopt op Estland. Hij heeft nog wel een advies voor ons kikkerlandje. “Het digitale overheidssysteem van Estland is een geniaal en hartstikke goed systeem. Alle inwoners hebben verplicht een digitale pas. Die kaart geeft jouw toegang tot overheidsdata, maar ook andere gegevens, zoals je gezondheid.”

Het probleem wat Nederlanders hebben met een dergelijk systeem heeft Kentie met eigen ogen gezien. “Wat ik van de Esten leerde is: je moet elkaar vertrouwen. Je moet vertrouwen hebben in je overheid. Wij hebben hier een mentaliteit dat we niet het volledige vertrouwen in de overheid  hebben.”

Gratis OV
Een van de mogelijkheden die Estland biedt aan buitenlanders is het ‘E-residency’-schap. Peter Kentie is zelf ook een ‘digitale Est’, samen met zo’n 35.000 anderen. Het heeft voordelen, vertelt hij. “Als ik op bezoek ben in Estland kan ik gratis met het openbaar vervoer.” Voor mensen buiten de EU is het helemaal handig. Zo kan iemand uit India binnen 24 uur een bedrijf opstarten. Estland wil door deze strategie deze ondernemers trekken om zo een economisch effect te creëren.

Start-ups
De Eindhovenaar looft de kwaliteiten en de capaciteiten van de Estse bevolking. “Ze proberen het huidige zo goed mogelijk maken. Ze excelleren waar ze goed in zijn: start-ups groot maken. Kijk maar naar Skype en TransferWise. TransferWise is nu 3 miljard waard! Het ecosysteem probeert steeds opnieuw start-ups te creëren, want je moet blijven vernieuwen.” Kentie plaats daar wel een kanttekening bij. “De allergrootste en beste start-ups vertrekken uit Estland, omdat er te weinig mensen zijn om op dat vakgebied te werken.” Zo vertrok bijvoorbeeld TransferWise naar Londen en Skype naar Californië.