TILBURG – Ook dit jaar is er in Tilburg weer een tekort aan kamers voor studenten, momenteel staat de teller op 375. Het gevolg hiervan is dat sommige studenten noodgedwongen voor een prijs van 450 euro per maand in een tentje op de stadscamping slapen. Gelukkig werken Tilburg University en het CDA aan een (gedeeltelijke) oplossing.

Gastvrij Tilburg

In juli deed CDA-raadslid Ton Gimbrère een oproep aan de inwoners van de stad met de vraag of zij een lege kamer vrij hebben voor de dakloze studenten. “Ik hoop dat Tilburg zich van zijn gastvrije kant laat zien.” Volgens Gimbrère zitten er veel positieve kanten aan het in huis nemen van een student: “Naast dat het ontzettend gezellig kan zijn voor gezinnen om iemand tijdelijk in huis te nemen is het ook financieel interessant om een kamer uit je huis te verhuren. Je hoeft het bedrag wat je ontvangt van de huurder namelijk (tot een max. bedrag van €5300,-) niet af te dragen aan de belastingdienst.” Inmiddels is het idee omgezet in een project en zijn er al tientallen gezinnen in Tilburg die een kamer verhuren aan studenten. Het raadslid zelf verhuurt ook een kamer aan een student: “Nadat ik een kamer beschikbaar gesteld had stond de volgende ochtend de Colombiaanse José al op de stoep.”

Tilburg University

Tilburg University werkt ook mee aan het project. Tineke Bennema, woordvoerder van het College van Bestuur van Tilburg University vertelt welke stappen de universiteit neemt: “Als universiteit streven we naar onderdak voor alle studenten, we hebben dan ook meerdere oplossingen gevonden voor het tekort aan studentenkamers. Zo hebben we zo’n 90 extra slaapruimtes geïmproviseerd op de campus en zorgen we ervoor dat studenten tijdelijk bij hotels of hostels terecht kunnen. Daarnaast werken we natuurlijk mee aan het initiatief vanuit de gemeente, we zorgen ervoor dat de Tilburgse inwoners die een kamer aanbieden in contact worden gebracht met de momenteel kamerloze studenten.”