Door Sandra Monnee

Tijdens het EK paardrijden in Rotterdam verstoorden twee demonstranten de rit van springruiter Marc Houtzager. Met de teksten ‘EK Abuse’ en ‘stop horse slavery’ op hun lichamen maakten de demonstranten hun statement: de paardensport zou afgeschaft moeten worden.

De twee activisten waren lid van de non-profit organisatie Vegan Strike Group, dezelfde groep die eerder dit jaar de Efteling attractie-Ravelijn stillegde. Demonstrant Peter Janssen was deel van de strike tijdens het EK. Voor hen was het Europees Kampioenschap de perfecte locatie en timing: ‘’We hebben gekozen voor het EK omdat het dit jaar in Nederland plaats zou vinden. De paardensport is een internationale industrie en Nederland is een belangrijke speler . Een goede locatie om op te komen voor de paarden’’, aldus Janssen.

Dierenleed

Met hun actie proberen zij aandacht te vragen voor het onderwerp dierenleed: ‘’Het gaat ons niet alleen om dat ene paard tijdens de EK rit, het is de industrie die de paardensport massaal promoot en veroorzaakt. Daarbij komt het fokken van paarden, paarden die geblesseerd raken, paarden die uiteindelijk niet meer bereden kunnen worden en dan vervolgens naar het slachthuis gaan . Wij hebben niet het recht om deze dieren uit te buiten. Een topsportpaard moet presteren op het moment dat de mens het wil. Er is geen vrije wil. Tijdens het EK of de Winterspelen kan een paard niet zeggen ´ik heb er geen zin in´. Sportpaarden zijn zo getraind dat ze deze kunstjes kunnen en moeten doen. Er is niets natuurlijks en diervriendelijk aan de paardensport.’’

Binnen de paardensport is er echter wel aandacht voor het welzijn van het paard. Zo staat er in het regelement van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) over het gebruik van zweepslagen en de bestraffing van overmatig of het verkeerd gebruik ervan. Dat overkwam springruiter Jur Vrieling, toen hij de zweep overmatig gebruikte tijdens de Olympische Spelen in 2016. De jury besloot hem te diskwalificeren.

De toekomst van paardrijden

Willem Vermaat is dierethicus en docent aan de Universiteit van Utrecht . Hij geeft lezingen door het hele land over dierethiek en staat niet te kijken van de verstoring van het EK: ‘’Over de actie van de activisten zelf kan een debat gevoerd worden. Ik denk dat de aandacht die zij ermee creëren heel goed is. Het statement dat paardrijden dierenleed is, zou ik zelf niet persé zo stellen Of er sprake is van lijden en de hoeveelheid daarvan is nog maar de vraag. Hoewel ik zeker denk dat dat er wel is. Maar het ethische probleem voor mij is het instrumentele gebruik van dieren. Dat de waarden van het dier worden gebruikt in de handen van de mens. Het paard heeft geen eigen keus.’’

In de ideale toekomst van Vermaat bestaat de paardensport niet meer: ‘’Het is niet ondenkbaar dat paardensport ooit verdwijnt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de geschiedenis, dan hadden mannen altijd meer rechten dan vrouwen. Nu is dat voor een groot gedeelte rechtgetrokken, maar honderd jaar geleden was dat nog volkomen ondenkbaar. Nu is het voor veel mensen misschien nog ondenkbaar dat we dieren rechten gaan geven’’ aldus Vermaat.

‘’Er zijn al signalen dat dat gebeurt. Je ziet dat veganisme en de ideologie die erachter zit aan het groeien is en dat steeds meer mensen kritisch worden op het gebruik van dieren. Zoals in het circus, waar het nu al vaak verboden is om dieren te hebben. Dat vind ik een goede vergelijking omdat paarden en circusdieren eigenlijk heel veel op elkaar lijken. Als we dat over circusdieren nu beseffen, waarom niet ook over paardrijden?’’