De naam ‘Tilburg Centraal’ zou een positieve toevoeging geven aan de stad, vindt GroenLinks Tilburg. Het station komt voorlopig niet in aanmerking om deze naam te krijgen. Maar waarom is deze naamsverandering zo belangrijk voor de stad?

Amsterdam centraal, Den Haag Centraal en binnenkort ook Eindhoven Centraal, er komen steeds meer centrale stations in Nederland. Ook in Tilburg is de discussie over de naamsverandering van het station gaande.

Aantrekkelijker
Bas van Weegberg, gemeenteraadslid van GroenLinks Tilburg, is van mening dat een naam als ‘Tilburg Centraal’ helpt om de stad aantrekkelijker te maken. “Tilburg
wordt aantrekkelijker door allerlei investeringen, denk bijvoorbeeld aan het centrum, Spoorzone en Piushaven. Mensen komen niet alleen naar Tilburg omdat het station anders heet: naamsverandering geeft vooral aan dat Tilburg een belangrijke, aantrekkelijke ov-stad is en daar is het ons om te doen.”

Nog geen goedkeuring
Op dit moment voldoet de stad nog niet aan de eisen om een goedkeuring te krijgen voor deze naamsverandering, zo komt de stad op dit moment nog niet aan de 40.000 in-en uitstappers per dag. Weegberg verwacht dat dit in de komende jaren wel gaat gebeuren. “In 2023 moet het vierde perron klaar zijn.
De komst van dit perron is belangrijk, omdat er dan meer treinen binnen kunnen komen. Ook een directe aansluiting met Amsterdam en Utrecht zou voor meer reizigers kunnen zorgen.”

“Het is een beetje flauw, maar ‘Tilburg Centraal’ straalt gewoon meer uit”, vervolgt hij.  Daarnaast ziet hij Tilburg als de underdog van Eindhoven. “Als Eindhoven ‘centraal’ achter hun stationsnaam krijg, dan kunnen wij, als underdog, niet achterblijven natuurlijk.