Heel Nederland moet vergroenen, dus ook jouw studentenhuis. Wat ga jij daar als student van merken? En wordt jouw nu al (te) dure studentenkamer nog duurder?

In 2050 moet Nederland een netto COuitstoot van nul hebben. Om dit te bereiken moeten er in alle branches stappen worden gezet om te vergroenen. Op de huizenmarkt moeten alle huizen van het gas. ‘Van het gas af’ wat betekend dat nou eigenlijk? Op dit moment gebruikt 95% van alle huishoudens nog gas. Dit wordt gebruikt om op te koken en voor de verwarming van het huis. De kosten om een huishouden gasvrij te maken liegen er niet om. Op dit moment kost dat gemiddeld 30.000 euro, maar voor oudere woningen gaat dat al snel richting de 60.000. Dit zijn onder andere kosten voor het aanleggen van alternatieve warmtebronnen.

Verandering voor studenten?

Maar wat ga jij daar dan van merken? Want ook jouw studentenhuis moet van het gas af. Jan Jaap Walravens, eigenaar van 75 studentenhuizen in Tilburg, denkt dat studenten er weinig van zullen merken: ‘Ik ga mijn studentenhuizen echt niet van het gas af halen, we blijven toch wel gas gebruiken, en het kost veel te veel geld.’ Niet iedereen staat dus positief tegenover de energietransitie. Mochten huiseigenaren toch besluiten woningen gasvrij te maken, dan mag dat niet door worden berekend in de huurprijs. Die mag slechts één keer per jaar met maximaal 5,6 procent worden verhoogd.

Landelijk beleid

Eric Wiebes is als minister van economische zaken en klimaat verantwoordelijk voor de energietransitie. Hoe hij ervoor wil zorgen dat huiseigenaren toch stappen gaan zetten in het groener maken van woningen is niet bekend, Zijn woordvoerder, Paul van der Zanden, was ook niet beschikbaar voor commentaar.

Hulp voor studenten

De landelijke studentenvakbond (LSVb) was eveneens niet beschikbaar voor een reactie, maar laat middels hun website wel weten klaar te staan voor studenten die denken dat hun huisbaas de regels overtreedt.