TILBURG – Eenzaamheid onder jongeren is een veelvoorkomend probleem. Vermoedelijk zijn er 3 op de 10 jongeren chronisch eenzaam zo meldt Gerine Lodder van de universiteit Tilburg aan RTL nieuws. Als reactie hierop heeft organisatie Join us een landelijk meldpunt gelanceerd voor eenzame jongeren.

Eenzaamheid in Nederland

´De meldknop van Join us was voor mij nog onbekend maar ik ga zeker een kijkje nemen. Er mag wat mij betreft veel meer aandacht worden besteedt aan het onderwerp eenzaamheid´, zo vertelt Kimberley van Ginneken(20). Door haar moeilijke jeugd is zij in een depressie geraakt en ervaart zij enorme eenzaamheid. Kimberley is niet de enige in Nederland die zich eenzaam voelt. Samen met haar zijn er een heleboel jongeren die zich geregeld of soms zelfs chronisch eenzaam voelen. De eenzaamheid die onder jongeren heerst was lange tijd nog redelijk onbekend. Dit veranderde toen op 31 juli 2019 de 25-jarige en chronisch zieke Nadi uit Nijmegen een tweet de wereld in stuurde waarin zij kenbaar maakte dat zij zich weleens eenzaam voelt. De reacties stroomden binnen en naar aanleiding daarvan is zij de hashtag #eenzamejongeren en #maatjegezocht begonnen. Deze hashtag heeft veel losgemaakt onder jongeren die zich ook eenzaam blijken te voelen.

Stichting Join us

Stichting Join us de organisatie die sinds 2016 bestaat, heeft ingehaakt op deze tweet door een landelijk meldpunt te openen. Dat deden zij begin september 2019 op de website www.eenzamejongeren.com. Hier kunnen jongeren terecht als zij zich eenzaam voelen. Stichting Join us is een organisatie die jongeren bij elkaar brengt door leuke activiteiten met hen te ondernemen. Join us probeert met de website de eenzaamheid onder jongeren terug te dringen. ´Door de tweet die Nadi heeft verstuurd is er een golfbeweging ontstaan en vonden wij dat er iets moest gebeuren om die eenzaamheid in vermindering te brengen en zo is ons meldpunt eigenlijk ontstaan’, zo vertelt Linda Nouwen projectmanager en coach van alle jongerenwerkers van Join us. ‘Door de meldknop te gebruiken komen eenzame jongeren met elkaar in contact.’

Aanleidingen van eenzaamheid

Dat jongeren in Nederland eenzaam zijn heeft volgens Nouwen drie aanleidingen. De eerste aanleiding volgens haar kan zijn dat jongeren thuis veel moeten zorgen voor anderen, Ook kan het zijn dat de school waar zij op zitten niet in dezelfde plaats is als waar zij wonen, hierdoor is het moeilijker om een sociaal netwerk op te bouwen. De tweede aanleiding volgens Nouwen is dat sommige jongeren weinig sociale vaardigheden kennen, dit kan komen doordat zij bijvoorbeeld worden opgevoed door ouders met een beperking. De derde aanleiding die zij geeft is dat jongeren een heel negatief denkbeeld kunnen hebben. Niet alleen over zichzelf maar over de wereld. ‘Dit kan aangeboren zijn, maar kan ook komen door bepaalde gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt.´ Dat het meldpunt een groot succes is blijkt uit de 600 meldingen die al gedaan zijn sinds lancering van de meldknop . ´Onze droom is dat veel meer gemeenten, het ministerie en zorgverzekeraars het belang van vroegtijdige ondersteuning bij eenzame jongeren inzien.´