Deze week is er in Doesburg iemand overleden naar aanleiding van koolmonoxidevergiftiging. Toch zijn de cv-ketels de laatste jaren veiliger geworden. Met goed onderhoud gaat een cv-ketel ongeveer vijftien jaar mee. Een oude, slecht onderhouden ketel kan voor gevaarlijke situaties zorgen zoals koolmonoxidevergiftiging. Tijd om te kijken hoe het zit met de veiligheid van de ketels.

Warme toekomst

De koolmonoxidevergiftiging wordt veroorzaakt door een onjuiste verbranding in de ketel, wat kan gebeuren bij slijtage of vuil in de brander. “Maar,” vertelt Erik, monteur bij Saman: “Tegenwoordig hebben de meeste huishoudens Hr-ketels, die zijn veiliger. Koolmonoxidelekken komen namelijk veelal voor bij geisers. Geisers halen lucht uit de omgeving en Hr-ketels vanuit buiten. Bij deze nieuwere ketels komt koolmonoxidevergiftiging nauwelijks meer voor.”


Onderhoud is goud

Het onderhouden van je cv-ketel is altijd een goed idee; zo werkt de ketel zuiniger, ontstaan er minder storingen en gaat de ketel uiteindelijk langer mee. Erik stelt dat een ketel bij goed onderhoud misschien wel langer mee kan gaan dan de gemiddelde vijftien jaar. Of een ketel wordt vervangen is dan ook vaak naar inschatting van de monteur. ‘Een ketel van achttien jaar die het nog goed doet, is prima’, stelt hij desgevraagd. Dat ketels niet goed onderhouden worden komt voor, dan ontstaat het gevaar dat er onderdelen gaan slijten of dat de brander vies wordt. Hij weet wel te vertellen dat het bij zijn bedrijf de minderheid van de klanten betreft: “De meeste mensen maken gebruik van een contract waarbij we jaarlijks langskomen voor onderhoud van de ketel. De meeste klanten van ons houden het dus wel goed bij.”

Koolmonoxide is verraderlijk 

Jaarlijks overlijden er in Nederland gemiddeld ongeveer tien personen door koolmonoxide. Het is een gas die je niet ziet of ruikt, maar wanneer je dit gas inademt kan dit erg gevaarlijk zijn. Dit gas komt namelijk sneller in het bloed dan zuurstof, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren. Uiteindelijk kan dit tot de dood leiden.