Door: Vanessa Spaanderman

TILBURG- Het aantal drugslabs is in het eerste helft van het jaar is gehalveerd, zo blijkt uit de cijfers die de politie heeft gepubliceerd. In Noord-Brabant is er ook een daling te zien. In de eerste helft van 2018 waren er 37 dumpingen tegen 21 dumping in dezelfde periode dit jaar.

Oorzaak daling

De politie durft er niet zijn vinger op te leggen waarom het aantal is verminderd. Marco van Rossum, woordvoerder van de politie, vertelt: ‘’Of deze daling is ingezet door intensivering van opsporing of dat criminelen andere methodes hebben gevonden is nog de vraag.’’ Een andere methode van het dumpen van het drugsafval wordt ook gedaan via het riool.

Brabantse platteland

‘’Het is niet zozeer dat we de opsporing intensiveren maar dat de bewustwording groter is, in en extern waar op te letten bij een mogelijk aanwezig drugslab. Een grotere bewustwording betekent vaak meer meldingen en kansen met betrekking tot het oprollen van een drugslab’’ aldus van Rossum. Noord-Brabant heeft relatief veel platteland wat criminelen bovendien de mogelijkheid geeft om drugslabs zonder te veel zichtbaar te zijn te runnen. ‘’Drugslabs komen met name op plekken voor waar lege schuren en dergelijke staan. Deze worden gebruikt als drugslab. Brabant telt veel van dit soort gebieden verspreid door heel de provincie.’’

Maar waarom bevinden zich zoveel drugslabs in Brabant? Dat komt doordat Brabant grenst aan Duitsland en België. Daarom is het een ideaal productiegebied voor hennep en synthetische drugs: het ligt tegen de grote havencomplexen en een aantal grootstedelijke gebieden aan.