Tilburg- Steeds meer internationale studenten verlaten hun land van herkomst om in Nederland te gaan studeren. Dit bleek dinsdag uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling(OESO). Maar waarom kiezen deze studenten ervoor om in Nederland te gaan studeren?

Door Rosalie Kantelberg

Het zijn vooral studenten afkomstig uit andere Europese landen bleek uit het onderzoek, maar liefst 55% van het totaal aantal internationale studenten is afkomstig uit een ander Europees land. 15% van de internationale studenten komt uit Azië. Onderzoekers geven aan dat Europese studenten liever in Europa blijven. Zo ook de 23- jarige Ivo uit Bulgarije, die na een aantal jaren hier te hebben gewerkt besloot om hier aan de Universiteit van Tilburg te gaan studeren. “Ik denk dat de kansen die ik hier krijg en de ervaring die ik op doe, mij verder gaan helpen in de toekomst,” vertelt hij.

Een kans om je te onderscheiden

Door te studeren in een welvarend land als Nederland kunnen ze gebruik maken van kwaliteitsonderwijs en zo vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt. Het werkt als het ware als een onderscheidende sleutel. Ook verbeteren ze hun kennis van cultuur en zorgt een internationale studie voor taalverbetering. Naast Ivo zit zijn vriend Olsi, de 24- jarige Griek. Hij is positief over het Nederlandse onderwijs. “De leraren zijn hier heel relaxt en praten vol passie” vertelt hij. “Oh ja en ze maken mooie slides” voegt hij hier lachend aan toe.

Meer kosten

Voor Nederlandse universiteiten zijn de internationale studenten een goede inkomstbron. Uit het onderzoek van de OESO is gebleken dat zij vaak meer collegegeld moeten betalen dan de Nederlandse studenten. Voor Europese studenten geldt hetzelfde tarief. Een niet Europese student betaalt in 2019 voor een masteropleiding aan de universiteit van Utrecht zo’n 5.000 euro meer en voor een bachelor zelfs zo’n 7.000 euro meer collegegeld.

Carrière maken

Waar de één kiest voor een internationale studie om kennis op te doen en daarna opzoek gaat naar een baan in het land van herkomst, hoopt de ander na zijn studie carrière te maken in Nederland. Ivo wil ook graag in Nederland blijven. “Nederland is het mekka op het gebied van technologie en data” vertelt hij, “het gebeurt allemaal hier en daar wil ik bij zijn”.