Verliezen van Bulgarije en afgedroogd worden door Frankrijk; het leven van een Oranjesupporter ging tijdens de WK-kwalificatie van 2018 niet over rozen. Nu, tijdens de kwalificatie voor het EK 2020, gaat het een stuk beter. Hoe komt het eigenlijk dat Nederland nu wel kan winnen van grootmachten in de internationale voetbalwereld?

Er is in de afgelopen twee jaar flink wat veranderd bij Oranje. Ronald Koeman is de bondscoach en de opstelling is op meerdere plaatsen gewijzigd. In 2017 speelden spelers als Arjen Robben, Karim Rekik en Tonny Vilhena in de basis. Tijdens de huidige kwalificatie zijn deze spelers niet meer terug te vinden in de opstelling. In de afbeelding hieronder is te zien welke spelers er toen speelden en welke spelers er nu in de basis staan (gaat verder onder afbeelding).

Spelers hebben stappen gemaakt

Sommige spelers staan in beide opstellingen (zie hierboven), zo ook Virgil van Dijk en Gini Wijnaldum. Virgil van Dijk speelde in 2017 nog bij Southampton, terwijl hij nu net de Champions League heeft gewonnen met Liverpool. Ook Wijnaldum maakte deel uit van de selectie die het Miljardenbal won. Hij heeft op dit moment al meer dan honderd wedstrijden voor The Reds gespeeld. Deze ervaring draagt bij aan de successen van het Nederlands elftal, vindt ook Maarten Wijffels, die Oranje volgt namens het Algemeen Dagblad.

Wijffels vertelt dat een van de problemen in de voorgaande kwalificaties het verschil in ervaring was. “De oude generatie liep op haar laatste benen, terwijl de jongere generatie nog te jong was. Nu kunnen spelers als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt wel het verschil maken.”

De twee oud-ajacieden hebben allebei een droomtransfer gemaakt naar respectievelijk Juventus en Barcelona, terwijl ze hier in 2017 alleen nog maar van konden dromen. Ook Marten de Roon, die in 2017 twee minuten inviel tegen Luxemburg, heeft inmiddels meer dan honderd wedstrijden gespeeld in de Italiaanse Serie A. Al deze ervaring draagt bij aan de al dan niet kleine successen van het Nederlands Elftal.

Volgens Pieter Zwart, hoofdredacteur bij VI en schrijver van het boek ‘De val van oranje’, zijn de centrale spelers van Oranje het belangrijkst. “De belangrijkste spelers zijn Van Dijk, Wijnaldum en Memphis. Daar zijn De Ligt en De Jong nu aan toegevoegd. Ook Cillessen op doel is erg belangrijk. De flanken zijn nog redelijk inwisselbaar.”

Teambalans

Volgens Wijffels is er nu veel meer balans in het team. “De kracht is eigenlijk dat er niet één speler bovenuit steekt, zoals je dat wel had met Arjen Robben. Toen waren de minste spelers heel veel minder dan hij was. Nu heb je een heleboel jongens die ongeveer hetzelfde niveau en ervaring hebben. De Jong en De Ligt maakten tegelijk een toptransfer. De ervaren jongens, zoals Van Dijk en Wijnaldum, wonnen samen voor het eerst de Champions League.”

Er is niet alleen een verschil qua spelers bij het Nederlands Elftal, want er is ook een andere bondscoach. “Ronald Koeman heeft een duidelijke lijn en een doortastende manier van selecteren”, vertelt Wijffels. “De vorige kwalificatie waren er al drie bondscoaches met ieder een andere aanpak en selectie.”

Zwart sluit zich aan bij de woorden van Wijffels. “Als je Koeman vergelijkt met Blind en Hiddink dan zie je wel dat Koeman, net als Van Gaal, kijkt naar zijn materiaal en dan bedenkt hoe hij het beste resultaat kan boeken. Dat gebeurde voorheen niet. Bijvoorbeeld bij Memphis Depay, die nu een vrije rol als nummer negen heeft. Hiervoor speelde hij altijd als linksbuiten om voorzetten te geven. Nu is hij betrokken bij zestig procent van de Nederlandse doelpunten. Hij heeft nog steeds dezelfde hoed, maar nu vindt iedereen hem wel fantastisch.”

Nederland gaat het halen

Beide heren weten vrijwel zeker dat Nederland naar het EK 2020 gaat. Wijffels geeft aan niet eens twijfels meer te hebben. Zwart is iets minder euforisch: “Ik denk wel dat ze het gaan halen, want er is nog altijd een uitweg via de Nations League. Het moet nu wel heel raar lopen wil Nederland het niet redden.”