TILBURG – De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente voor commerciële banken op 12 september 2019  verlaagd met 0,1% naar -0,5%. Het gevolg hiervan is dat Nederlandse banken de rente op spaarrekeningen ook gaan verlagen, hierdoor is er kans dat deze rente negatief wordt en dat het volk moet gaan betalen om te mogen sparen bij hun bank.

De afgelopen jaren is de spaarrente voor Nederlanders behoorlijk gedaald. Op dit moment ligt de spaarrente bij de grote Nederlandse banken gemiddeld op 0,02%. Doordat de ECB de depositorente – de spaarrente die Nederlandse banken krijgen over hun bij de ECB gestalde geld – voor de commerciële banken nog verder verlaagd van -0,4% naar -0,5%, moeten de banken meer gaan betalen voor het geld wat zij bij de ECB stallen. En die extra betaling moeten banken ergens vandaan halen, daarom wordt die doorberekend naar de rente op spaarrekeningen. Doordat de gemiddelde spaarrente voor Nederlanders al zo laag is, bestaat er een kans dat de spaarrente, door het nog verder verlagen ervan, negatief wordt. Dit zou betekenen dat Nederlanders moeten gaan betalen om geld te mogen sparen.

Andere opties
De Nederlandse overheid is volgens Amanda Bulthuis, woordvoerder van spaarrente.nl, wel bezig met mogelijke oplossingen voor een negatieve spaarrentestand. “Er wordt onderzocht of het mogelijk is om een wettelijk verbod in te voeren op een negatieve rentestand. Voor banken is het dan verboden om de rentestand onder de 0,0% te laten gaan. Daarnaast kijkt de overheid naar een herziening van de belasting op vermogen, zodat spaarders over een paar jaar tot het bedrag van 440.000 euro geen belasting hoeven te betalen over hun spaargeld.” De gevolgen van de verlaging van de rente zijn voor particulieren met een hoge spaarrekening al vrij snel voelbaar volgens Amanda: “Wat we waarschijnlijk snel zullen zien is dat de banken een negatieve spaarrente gaan doorvoeren voor mensen met veel geld op hun spaarrekening, dan spreken we over een bedrag vanaf 500.000 euro. De kleine spaarder, met een paar duizend euro op de spaarrekening, zal er nog niet super snel wat van merken. Het duurt nog minimaal een jaar voor particulieren wat gaan merken van de renteverlaging.”