Het heren hockeyteam heeft zich nog niet weten te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen in 2020. Doordat de loopbaan naar de Spelen is veranderd, wordt Nederland nu tegenover Pakistan gezet in de Olympische kwalificatiewedstrijden. Jacques Brinkman: “Volgens de oude regeling zouden we er al zijn.”


Vier jaar geleden wisten de Nederlanders rond deze tijd dat het hockeyelftal op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ons land mocht vertegenwoordigen. Nu zitten we nog steeds in spanning te wachten. Ondanks dat Nederland in de top drie is geëindigd, zijn we nog niet geplaatst vanwege de nieuwe kwalificatie-eisen.

Wat is er veranderd?
De kwalificatie-eisen zijn dit jaar veranderd, waardoor de loopbaan naar de Spelen anders is dan eerst: voorheen mocht de top drie van het EK meteen naar de Olympische Spelen. In het nieuwe kwalificatieproces krijgt alleen de winnaar van het EK de golden ticket. De Europese landen die de Olympische kwalificatiewedstrijden spelen, hebben zich moeten bewijzen in de Hockey Pro League, waarvan de beste vier uiteindelijk zijn doorgegaan.

Tegenstander
“Pakistan is wel de sterkste tegenstander die we hadden kunnen loten”, vertelt Jacques Brinkman, voormalig tophockeyer. “Liever zouden we natuurlijk Rusland treffen, want dan is het bijna onmogelijk om te verliezen.” Oranje had ook tegenover Rusland of Oostenrijk kunnen staan, die allebei lager op de ranglijst staan dan Pakistan.
Hij vertelt ook dat ondanks dat Pakistan lager op de lijst staat, ze wel gevreesd mogen worden. Het land is gezakt vanwege conflicten in het land, die de kans om internationale wedstrijden te spelen beperken. 

Toch is Brinkman het vertrouwen in Nederland niet kwijtgeraakt. Het land is niet slechter gaan spelen, de route is alleen veranderd. “Waarschijnlijk loopt het allemaal met een sisser af.”