Politiechef Amsterdam Frank Paauw maakt zich ernstige zorgen over het wapenbezit onder jongeren. Zij dagen elkaar online uit in rapvideo’s, bedreigen elkaar en deinzen niet terug voor geweld. Volgens de politiechef is dit probleem deels te wijten aan de sociale media.

Geen vangnet
Volgens criminoloog Rik Ceulen is het wapenbezit onder jongeren door sociale media vooral veel zichtbaarder geworden voor de buitenwereld. Het dragen van wapens is voor hen statusverhogend. Veel jongeren maken wel eens een misstap. Wanneer zij een stabiele achtergrond hebben en een opleiding, is er sprake van een sociaal vangnet. Volgens Ceulen hebben jongeren in achterstandswijken zo een vangnet meestal niet. Dat is volgens hem dan ook het grootste probleem. “De aanstootgevende muziekvideo’s zijn niet persé de aanleiding tot meer wapenbezit. Je kiest er toch zelf voor.”

De rapvideo’s waar politiechef Paauw op doelt, zijn van het muziekgenre ‘Drill’. Begin september werd de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam, zelf rapper in dit genre, neergestoken in Amsterdam Zuidoost. In dit rapgenre wordt het leven op straat weerspiegeld doormiddel van harde, grove teksten onder een zware trapbeat. Dit genre is over komen waaien uit de Verenigde Staten.

Herkomst
De Amerikaanse rapper Chief Keef wordt gezien als een van de grondleggers van de ‘Drill’. Keith Cozart, zoals Chief Keef officieel heet, raakte verwikkeld in vuurgevechten met politie en werd beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op een andere rapper. Dit leven komt uitgebreid terug in zijn teksten. In Nederland wordt ‘Drill’ steeds populairder. Zo kwam de groep ’73 de Pijp’ langs bij 101Barz voor een luistersessie met inmiddels meer dan 350.000 weergaven op YouTube. Op Spotify is hun nummer ‘De Pijp’ al meer dan één miljoen keer gestreamd.

Wapencyclus
Ceulen ziet het toenemend wapenbezit onder jongeren niet als een tijdelijk fenomeen: “Het is een cyclus waar de jongeren in terecht komen. Als de één een mes bij zich draagt, moet jij er ook één hebben. Deze lijn wordt in Amerika al doorgetrokken naar geweren. ‘You don’t bring a knife to a gunfight’, wordt er dan gezegd. Er is dus niet persé sprake van een causaal verband tussen toenemend wapenbezit en de rol van sociale media, maar indirect dus wel. Het wapenbezit is steeds zichtbaarder wat het gevoel geeft dat jij jezelf ook moeten bewapenen als iedereen om jou heen het ook doet.” Om te voorkomen dat de Amerikaanse situaties niet in Nederland tot uiting komen, luidt politiechef Frank Paauw de noodklok.