Uit een onderzoek van Omroep Brabant is gebleken dat de prijzen op de prijskaartjes niet altijd overeenkomen met de prijzen die je uiteindelijk aan de kassa betaald voor een product bij de Albert Heijn. Dit zou over een half jaar verholpen moeten zijn, met het inbrengen van automatisering.

Onderzoek

Het onderzoek van Omroep Brabant luidde dat zeven van de elf gecontroleerde Albert Heijn filialen andere prijzen bij de producten in de schappen heeft staan dan die uiteindelijk verschijnen bij de kassa. Dit gaat voornamelijk over verschillen van minder dan een euro, in voor- en nadeel van de klant. Ook bij de Albert Heijn in Tilburg zijn er verschillen, al zijn deze minimaal. Dit komt doordat ze te kampen hebben met een grote groep werknemers die weinig uren per week werkt. “Hierdoor is het lastig bij te houden voor ons. Ook is er geen eindverantwoordelijke. Het is mensenwerk. In combinatie met de vele werknemers wordt het snel ongecontroleerd.” Zegt Miriam Voermans, teamleider van Albert Heijn de Moorplein in Tilburg,  “We hebben het geluk dat we een relatief kleine winkel zijn, waardoor het hier minder snel fout gaat dan in andere filialen.”

Oplossing

Wel is er zonneschijn aan de donkere hemel. Het systeem waarmee de prijzen worden geregeld gaat namelijk over een half jaar geautomatiseerd worden. Albert Heijn rolt elektronische schapskaarten uit naar uiteindelijk 150 winkels eind dit jaar. De elektronische schapskaarten zorgen ervoor dat de klanten altijd de juiste prijs zien, zowel de reguliere prijs als de bonusaanbiedingen. “In de winkel kunnen de elektronische schapskaarten bepaalde processen versimpelen,” zegt Felicity Bijnaar, woordvoerder van Albert Heijn Nederland. “Bijvoorbeeld voorraad tellen of het laten knipperen van alle bonusaanbiedingen, zodat daar de bonuskaartjes geplaatst kunnen worden. Er kan op de elektronische schapskaarten worden aangegeven dat een product (tijdelijk) uit het assortiment is.” Hiermee hoopt Albert Heijn het probleem van de niet kloppende prijzen onder de producten op te lossen.