Begin september vloog er binnen zes minuten ruim 24.000 kilo hertenvlees uit de online schappen. Volgens Chef-kok en wildkenner Theus de Kok zijn er duidelijke redenen voor de stijgende populariteit van wild in Nederland.

“Steeds meer mensen willen goed en biologisch vlees. Wilde dieren scharrelen zelf hun kostje bij elkaar en is van uitstekende kwaliteit”, legt De Kok uit. “Er is dus geen fabrikant aan verbonden en bevat geen medicatie. Wild is daardoor ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief stukje vlees .”

Verschil in smaak

Het voornaamste verschil tussen wild en weidevlees zit hem volgens De Kok vooral in de smaak van het vlees. “Een wild dier heeft een ander voedselpatroon dan onze veestapel.  Zo heeft het dier veel meer ruimte en beweging waardoor de spieren in een betere conditie zijn. Het is een soort Nederlands scharrelvlees.”

 Beperkt aanbod

Op de website Koopeenhert.nl kunnen mensen een vleespakket bestellen. Liefhebbers moeten wel diep in de buidel tasten. Een pakket van vier kilo (goed voor 16 maaltijden voor twee personen) kost 129.95. Ruim 3500 mensen grepen mis. Dat begrijpt De Kok heel goed: “Er is natuurlijk maar een beperkt aanbod beschikbaar. Slagers en restaurants kopen grote partijen op. Daarnaast zijn er wettelijk bepaalde periodes vastgelegd waarin er op reeën en edelherten gejaagd mag worden. De stand van de populatie is daarin van belang.

 Mocht er door dieren overlast veroorzaakt worden, kan er besloten worden om in te grijpen of het jachtseizoen te verlengen.” De jachtseizoenen op ree, hertengeit en -bok lopen in elkaar over. Hierdoor wordt er vrijwel het gehele jaar Nederlands wild aangeboden. “Bestel je rond de kerst edelhert in een restaurant, dan is de kans groot dat het uit België, Duitsland of Oost-Europa komt”, meent De Kok.

Het allerlekkerste stukje vlees

Hoewel 90 procent van al het wild op de Nederlandse borden uit Oost-Europa komt, vindt De Kok het Nederlandse wild uit de Oostvaardersplassen of van de Veluwe toch het allerlekkerst: “Het wild is namelijk echt verwend. Oost-Europa heeft een heel andere biotoop waardoor de dieren verder moeten lopen voor hun voeding. Het vlees is daardoor sterker in smaak, dat kun je proeven.”