YouTubers gaan steeds verder voor het behalen van meer views. Bekende vloggers Ties Granzier (20) & Govert Sweep (21) zijn dinsdag opgepakt wegens het betreden van het strengbewaakte Amerikaans militair gebied ‘Area 51’. De legerbasis ‘Area 51’ is een hype op het internet, omdat er geruchten gaan dat er ufo’s zijn en andere geheimzinnige gebeurtenissen plaatsvinden.

Virals
Social media expert Elja Daae kan zulke acties niet begrijpen. “Deze jongens leven buiten de realiteit. Het wordt totaal onderschat wat voor gevolgen zulke acties hebben.” Het betreden van ‘Area 51’ kon de vloggers namelijk een flinke straf opleveren. In de staat Nevada staat een maximale celstraf van 6 maanden voor een soortgelijke overtreding. De jongens zijn vrij gekomen op borgtocht.

Waar stopt het?
Naast het ‘Area 51’-incident was er drie jaar geleden veel ophef rondom treinsurfer Willem Vink. Hij reisde mee bovenop een trein wat hem in korte tijd veel views opleverde. In de media werd Vink veroordeeld voor zijn ‘ontoelaatbare en levensgevaarlijke gedrag’. Hij deed het allemaal voor het vermaak van zijn kijkers. In de afgelopen jaren gingen meer van zulke acties viral op het internet.

Algoritme YouTube
YouTube hanteert een algoritme om video’s te adviseren aan de kijker. Wanneer video’s ongepast materiaal bevatten grijpt YouTube soms in. Video’s worden demonitized (dan kan er geen geld worden verdiend) of de hele video kan offline worden gehaald. Zo filmde Amerikaanse YouTuber Logan Paul vorig jaar een lijk in een zelfmoordbos in Japan. Deze video werd na veel reacties offline gehaald door YouTube.

Voor YouTubers die willen scoren, is het zaak om zo goed mogelijk in dat algoritme te komen. Elja Daae: “De concurrentie wordt steeds groter, waardoor de YouTubers steeds verder gaan om maar in beeld te blijven bij de kijker en daar zijn Ties & Govert een concreet voorbeeld van.”