Het recordaantal homeruns in de hoogste Amerikaanse honkbalcompetitie (MLB) is verbroken terwijl het seizoen nog twee weken te gaan heeft. Het vorige record, waarbij 6.105 ballen buiten het hek zijn geslagen, komt pas uit 2017. “Het verschil is zo groot met andere jaren, het ligt niet alleen aan de spelers, het ligt ook aan de bal”, aldus honkbalwatcher Ronald Bouwman.

De nieuwe bal

“Buitengewoon”, is de reactie van Bouwman op het nieuwe record. “Een van de oorzaken is de nieuwe ballen die MLB heeft geïntroduceerd. De naden op de ballen zijn minder dik waardoor de bal minder weerstand heeft in de lucht. De kans dat de bal verder komt is daarom groter. Daarnaast zit ‘the pill’, het binnenste van de bal, met een nieuwe techniek exáct in het midden waardoor de bal minder zwabbert en ook verder komt.”

Tactiek

Anders dan mensen misschien aannemen, was een homerun slaan niet altijd het hoogste doel. Bouwman: “De tactiek was altijd om de bal zo hard mogelijk rechtdoor te slaan naar de grond, tegenwoordig proberen ze de bal meer de lucht in de slaan. Honkbal is een sport van statistieken, alles wordt bijgehouden. Op basis van statistieken maken coaches beslissingen qua slagtechniek. Wat blijkt is dat homeruns slaan effectiever is dan de bal binnen het veld slaan. De opstelling in het veld verandert hierdoor ook, spelers staan meer op plekken waar mogelijke homeruns geslagen worden. Het zal altijd een kat-en-muis-spel blijven tussen verdediging en aanval.”

Toekomst

Ronald Bouwman weet niet zeker of het record lang stand gaat houden. “Dat hangt af van het feit of er iets aan de bal verandert of niet. Door al die statistieken kun je spelers uit 1912 vergelijken met spelers van nu. Als het spel teveel verandert, zijn spelers slechter vergelijkbaar, dat vinden Amerikanen helemaal niet leuk.” Bouwman zelf geeft de voorkeur aan de vorige bal: “Ik ben van de oude stempel, ik zie de bal liever weer vaker binnen het veld blijven.”