Door: Anouk Zegers

 

TilburgHet leven van een DJ bestaat niet alleen uit draaien, feesten en zuipen. Maar weinig DJ’s praten over de schaduwkant van hun hectische leven. Vorig jaar pleegde Avicii zelfs zelfmoord ten gevolgen van de onderbelichte DJ-wereld. Het hebben van een aan- en uit knop kunnen dit voorkomen, volgens psycholoog Kuiper.

Toen DJ Armin van Buuren in 2010 het toppunt van zijn carrière doormaakte, was hij het ongelukkigst, geeft hij aan in de talkshow Jinek. Van Buuren had vooral last van de opkomst van social media. ‘’Als iemand op Twitter helemaal losging en mijn muziek niks vond, was ik de hele avond van slag,’’ vertelde hij. Gecombineerd met het vele reizen, prestatiedrang en onderlinge competitie ervaren meerdere DJ’s de negatieve kanten.

Prestatiedrang en competitiestress

Psycholoog Stéphanie Kuiper, werkzaam op het Johan Cruijff College in Roosendaal, weet wat prestatiedrang met een mens kan doen. Ze spreekt dagelijks leerlingen die hiermee te maken hebben. ‘’In dat opzicht is het leven van onze leerlingen erg vergelijkbaar met het leven van een DJ’’, legt ze uit. ‘’Beide partijen vinden het belangrijk om goed in de smaak te vallen en als je daar teveel mee bezig bent ontstaat er stress.’’

De DJ is begonnen met draaien als hobby, wat uiteindelijk uitgroeide tot zijn fulltime baan. ‘’Ik heb het best druk, omdat ik geen management heb’’, vertelt hij. ‘’Dat geeft een bepaalde werkdruk maar aan de andere kant ook rust, omdat ik zelf mijn planning in de hand heb.’’

Management

Volgens Kuiper is het belangrijk om een goede balans te hebben als je een hectisch leven leidt. ‘’Plezier maken en succes in je werk hebben is belangrijk’’, legt Kuiper uit. ‘’Tegelijkertijd is het belangrijk om een aan- en uit knop te hebben.’’ Ook Hato hecht hier waarde aan. ‘’Buiten mijn boekingen regel ik alles zelf en ik besteed hier veel tijd aan’’, legt hij uit. ‘’Maar ik vind het wel belangrijk om te chillen met mijn ouders en lekker uit eten te gaan met vrienden. Dat is waar het leven echt om draait.’’

Kuiper is van mening dat managers een zeer belangrijke rol spelen in het mentale welzijn van een dj. ‘’Je hebt de juiste mensen om je heen nodig die jou aanvullen en inzien wanneer je rust nodig hebt.’’

Een break

Volgens Kuiper is een potje zelfvertrouwen is ook handig om te hebben als DJ. ‘’Het helpt bij het maken van keuzes. Je zegt sneller nee.’’

Hato heeft nog niet veel last van werkdruk. Toch heeft hij begrip voor DJ’s die wel een pauze inlassen. Zo maakte Hardwell vorig jaar bekend te stoppen met optredens voor onbepaalde tijd. ‘’Hij moet echt veel reizen en draaien. Heel het jaar ervaart hij de drukte die ik meemaak in de zomertour en dat is heftig’’, vertelt de DJ. ‘’Ik heb respect voor de keuze die hij maakt, dat doe je niet zomaar.’’