In 2013 kwam Nathalie Stokhuyzen (28) voor het eerst in aanraking met paaldansen en nu zes jaar later kan ze de paal niet meer loslaten. Inmiddels geeft ze paaldanslessen in Utrecht bij Sportief Paaldansen. “Ik ben er per ongeluk ingerold”

Waarom ben je gaan paaldansen?
“Op de basis- en middelbare school doet iedereen aan hockey, voetbal en tennis. Op een gegeven moment ging ik studeren en ik wilde niet elk weekend terug om de wedstrijden te spelen. Ik vond fitness een beetje saai en toen kwam paaldansen op mijn pad. Toen kende ik het alleen uit de films en associeerde ik het meteen met stripclubs. De eerste keer was spannend. Ik dacht ook: als dit niets is, dan heb ik wel een sterk verhaal voor een feestje.”

Wat is sportief paaldansen?
“De officiële naam is pole sport. Dat is ook wel de richting die wij aanhouden. Dus als workout, voor de leuk. Ook heb je de categorie exotic. Dat is wel wat sensueler. Stripclubs doen wel te kort aan het woord exotic omdat er ook echt veel paaldanstechnieken bij komen kijken. Alleen dansen ze op van die hoge hakken en daardoor is het inderdaad wel wat sensueler.”

Wat zijn de reacties als je vertelt dat je paaldans instructrice bent?
“In het begin was er niet veel positiviteit, er werden veel grapjes gemaakt maar mijn ouders waren eigenlijk best trots dat ik liet zien wat ik kon. Tegenwoordig heb ik gewoon echt schijt aan wat ik online zet. Ik post het nu gewoon op mijn Facebook en Instagram. Dit is gewoon wie ik ben en ik vind het leuk om te doen. Ik heb me er nooit voor geschaamd.”

Zie je die positiviteit ook terug bij anderen?
“In de standaard lessen doen mensen het al wat langer en is er minder schaamte. Natuurlijk zijn sommige mensen verlegen, maar er hangt een positieve sfeer. Mensen helpen elkaar en moedigen elkaar aan om beter te worden.”

“Bij de proeflessen merk je wel dat er mensen zijn die er vanuit gaan dat het makkelijk is en achteraf komen ze toch naar je toe om te zeggen dat het zwaar was. Mensen die denken dat ze niets kunnen, zijn aan het einde van de les soms trots omdat ze dingen hebben gedaan waarvan ze dachten dat het niet zou lukken.”

Doe je zelf mee aan wedstrijden zoals de Nederlandse Kampioenschappen?
“In de categorie pole sport wordt je beoordeeld op bepaalde onderdelen. Sommige trucjes moeten in je dans zitten en een bepaald aantal seconden vasthouden. Soms moet je een bepaald aantal draaien om de paal maken voordat het telt als een truc. Bij bepaalde trucs achter elkaar worden je punten verdubbeld.”
“Ik heb er zelf nooit aan meegedaan maar ik ga wel soms kijken bij wedstrijden. Gewoon, om toffe acts te zien.”