Nyck de Vries maakt furore in de Formule 2, waardoor we er naast Max Verstappen nog een topcoureur bij hebben. Hij staat bovenaan in het Formule 2 klassement, maar eerder deze week werd bekendgemaakt dat hij volgend seizoen voor Mercedes gaat rijden in de Formule E, een autosportklasse waarin alleen elektrische auto’s rijden.

 Uiteraard vindt Nyck de Vries de overstap naar Formule E de beste stap uit zijn carrière. Dit geeft de coureur aan in een interview met Motorsport. “Op dit moment denk ik dat dit de beste stap is voor mijn carrière. Wat de toekomst brengt weet ik natuurlijk niet, maar ik ben hier heel erg blij mee.”

De Vries gaat er dit jaar hoogstwaarschijnlijk vandoor met de Formule 2-titel. Vorig jaar ging de kampioen van de die klasse wel direct naar de Formule 1, maar voor De Vries lijkt er een tussenstap vereist. Wat betekent de overstap naar de Formule E precies voor de carrière van de 24-jarige Nederlandse coureur?

Alle opties open

Steijn Schothorst, Nederlands autocoureur in de Blancpain GT Series, vertelt dat de stap van De Vries een stap in een andere richting. “Formule 1 was eigenlijk de enige manier om geld te verdienen in het Formule rijden. Sinds kort is daar de Formule E bijgekomen. In alle andere klassen moet je geld meenemen om te mogen rijden.”

Schothorst denkt ook dat De Vries zijn opties voor de Formule 1 nog openhoudt. “Hij kan er altijd nog voor kiezen om zijn Formule E contract af te kopen als de mogelijkheid in de Formule 1 zich voordoet. Voor nu kiest hij voor zekerheid”.

Niet het juiste moment

De Vries gaat dus (nog) niet naar de Formule 1. Schothorst denk dat het niet te maken heeft met de kwaliteiten van de 24-jarige coureur. “Het heeft niet zo zeer te maken met dat hij niet goed genoeg zou zijn. Het is gewoon net het verkeerde moment, want dit jaar is er gewoon net geen stoeltje vrij. Vorig jaar gingen er nog drie coureurs van de Formule 2 naar de Formule 1.”

Matthijs Goes, hoofdredacteur van Autobahn.eu, is het voor het overgrote deel eens met de Blancpain GT-coureur. “Formule E is echt in opkomst. Hij gaat wel instappen bij het team dat de Formule 1 de afgelopen jaren volstrekt verpletterd.”

Keuze voor de toekomst

Goes denkt dat De Vries en zijn teamgenoot, Stoffel Vandoorne, de Formule E gaan domineren. “Ik denk zelfs dat de Formule E misschien wel groter wordt dan Formule 1. Hij kan nog lang mee, dus wie weet wat er tegen die tijd allemaal veranderd is. Hij is een van de eerste die de overstap maakt naar de Formule E, nadat hij waarschijnlijk kampioen gaat worden in de Formule 2.”

Goes denkt dat De Vries in principe wel naar de Formule 1 had kunnen gaan, maar dan had hij in een ‘prutauto’ gereden. “De beslissing van De Vries is rationeel. Hij had helemaal achteraan gereden als hij bijvoorbeeld bij Williams, een team dat achteraan rijdt, had gereden. De Formule E heeft minder prestige dan de Formule 1, maar hij verdient nu wel een vast salaris. Voor hem is het een stap de andere kant uit.”