TILBURG- Architecten, modegoeroes en kleurexperts zijn het erover eens; ‘Tranquil Dawn’ is de kleur van het jaar. De grijsgroene tint moet aankomend jaar de interieurs van Nederland veroveren.

“Eén keer per jaar komt een groep samen die de trends en kleuren in hun vakgebied vergelijken’’, vertelt Odet van Winsen pr-manager van Decorative Paints. Het bedrijf maakt naar aanleiding van het gesprek met experts op het gebied van mode en interieurdesign een keuze. “Daaruit komt een kleur naar boven met een bepaald thema.’’ Volgens het trendonderzoek is de achterliggende gedachte: de tint moet een ontwakende horizon voorstellen die de natuur langzaam kleur geeft

De kleurkenners

Shirley Dap werkt als interieurdesigner aan veel verschillende projecten. Zo ontwerpt ze het interieur van onder andere horecagelegenheden, scholen en van huizen. Ze onderscheidt zich door haar visie op omgeving en de diversiteit in haar klanten. “Ik werk vanuit het perspectief van de klant, dus houd ik mij niet echt bezig met de kleur van het jaar.” Shirley legt haar focus vooral op kleuren die de emoties van klanten versterken. “De klanten maken de keuze, met advies van mij voor de kleuren die ze zelf willen.”

Bij de Tilburgse Verfkampioen was men zeer verrast. De verkoper gaf eerlijk toe de kleur van het jaar niet te kennen. Volgens hem komen mensen niet specifiek naar zijn winkel voor ‘Tranquil Dawn’. “Mensen komen niet speciaal naar de winkel voor deze unieke kleur, maar hebben zelf een idee van wat ze willen.”

mening van de mens

Sommige mensen gebruiken de kleur al in hun interieur. ”Ik vind de olijfachtige kleur gewoon mooi en rustig”, vertelt Sanne Vonk, die de kleur al een jaar op haar woonkamermuur heeft zitten. “De kleur past mooi bij mijn bruine en grijze meubeltjes.” De jonge productdesigner volgt haar eigen stijl. “Ik doe niet aan de kleur van het jaar”, lacht ze. “Als ik dat had geweten was ik wel voor een andere kleur gegaan!”