Sinds een paar jaar wordt de Video Assistent Referee (VAR) bij verschillende grote, belangrijke wedstrijden gebruikt. Tijdens de EK-kwalificatie wordt de VAR echter niet gebruikt, waardoor scheidsrechters die de hulp van een videoscheidsrechter gewend zijn, het ineens zonder dit technische hulpmiddel moeten doen. Hoe worden Nederlandse scheidsrechters van de KNVB opgeleid om met beide situaties om te kunnen gaan?

De woordvoerder van de KNVB geeft in een gesprek aan dat er sinds de komst van de VAR een hoop veranderd is qua training. “Het nieuwe technische hulpmiddel levert een verandering op in de wijze waarop wedstrijdsituaties moeten worden beoordeeld. De videoscheidsrechter neemt de beslissing niet, maar kijkt alleen of de beslissing van de scheidsrechter duidelijk onjuist is. Hierbij gaat het alleen maar om wedstrijdbepalende momenten, zoals wel of geen doelpunt of rode kaart. Daarom is de training voor scheidsrechters een stuk uitgebreider.”

Theorie en praktijk

De opleiding van de videoscheidsrechters is zowel theoretisch als praktijkgericht. “In het theoretische gedeelte doet de VAR in opleiding kennis op over het protocol en de communicatie tussen Video Assistent Referee en scheidsrechter. In het praktijkgedeelte trainen de VAR’s door naar wedstrijdclips te kijken en worden er oefenwedstrijden met de hulp van een videoscheidsrechter gespeeld.”

Er wordt dus niet zomaar een VAR aangesteld. Er zijn vanuit de UEFA strikte eisen voor het gebruik van de technische innovatie bij officiële wedstrijden. “Daarnaast moet de VAR in kwestie ook een minimaal aantal oefenwedstrijden hebben afgewerkt en moet zijn theoretische kennis op orde zijn”, vertelt de woordvoerder van de KNVB.

De VAR zorgt ervoor dat alle beslissingen van de scheidsrechter driedubbel worden gecontroleerd. Dit zorgt ervoor dat er minder grote fouten worden gemaakt in belangrijke wedstrijden, zoals in de Eredivisie en wedstrijden vanaf de kwartfinale in de TOTO KNVB Beker.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Te hoge kosten

Toch staan lang niet alle wedstrijden onder leiding van een videoscheidsrechter. De reden hiervoor is volgens de KNVB vrij simpel: “De belangrijkste reden is het kostenplaatje. Het gebruik van camera’s, het aanleggen en gebruik van de technische infrastructuur en de personele inzet vormen een kostenpost die vooralsnog te groot is om uitbreiding mogelijk te maken. Dit is ook de reden dat de VAR pas wordt gebruikt vanaf de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker.”