Het Tata Steel Chess Tournament (‘Wimbledon of Chess’ bijgenaamd vanwege de hoge status) zal bij de volgende editie uitwijken naar het zuiden. De wereldschakers uit de hoofdgroep zullen een ronde spelen in het Philips Stadion in Eindhoven.

De 82e editie van het grootste schaaktoernooi ter wereld, het Tata Steel Chess toernooi, zal voor een deel plaatsvinden in Eindhoven. De deelnemers spelen de vijfde ronde van het toernooi op donderdag 16 januari in het Philips Stadion. Sinds 2014 heeft de organisatie ‘Tata Steel Chess on Tour’ in het leven geroepen. Het is een initiatief om een aantal rondes op een andere plek in het land te spelen dan op het bekende podium in Wijk Aan Zee, zonder al te veel van de traditionele plek af te wijken. “Het On Tour concept bestaat omdat we verandering aan het toernooi wilden toevoegen. Geïnteresseerde steden kunnen een accommodatie opgeven en vervolgens kijken we of de plek geschikt is voor een toernooironde”, vertelt Tom Bottema, persvoorlichter van het prestigieuze schaakevenement. “We kijken daarbij naar de faciliteiten, bijvoorbeeld of er ruimte is voor een groot publiek.”

Voorheen werden onder andere het Rijksmuseum en het Spoorwegmuseum aangewezen als locatie.  Ook zijn veel schakers die volgend jaar zullen meedoen al bekend in een voetbalstadion: in 2017 werd er een ronde gespeeld in De Kuip in Rotterdam.  Een specifieke reden voor het aanwijzen van de desbetreffende plekken ontbreekt, maar is ook niet echt nodig. Als de door de gemeente voorgedragen locatie voldoet aan de juiste faciliteiten maakt de organisatie er werk van, zonder dat er een specifieke reden of aanleiding nodig is.

Het toernooi vindt plaats van 10 tot en met 26 januari 2020.