Bij AD-journalist Chris Klomp werd donderdagavond een baksteen door zijn ruit gegooid. Ook zat er op de deur een briefje waarin de daders Klomp verzochten zijn social media te verwijderen, anders zouden ze terugkomen. Het is zeker niet het eerste geweldsincident of geval van bedreiging tegen journalisten in de afgelopen jaren. Eerder dit jaar werd de wet al aangescherpt, voortaan staat op geweld tegen journalisten een even hoge straf als op geweld tegen hulpverleners. Toch lijkt dit de daders niet af te schrikken.

Bekende gevallen van journalisten die vaak met bedreigingen te maken krijgen, zijn natuurlijk grote misdaadverslaggevers als Peter R. de Vries en John van den Heuvel. Op die laatste zou zelfs een prijs zijn gezet door grote criminelen. In een land waar de persvrijheid een groot goed is (Nederland staat 5e op de persvrijheid-ranglijst van Reporters Without Borders), is het toch opvallend dat journalisten vaak bedreigd of zelfs aangevallen worden.

Behalve de bedreigingen aan het adres van de twee bekende misdaadverslaggevers zijn er in de afgelopen jaren ook al aanslagen gepleegd op de hoofdkantoren van De Telegraaf en Panorama.

Klomp, rechtbankverslaggever bij het AD, staat bekend als iemand die op Twitter zijn mening niet zomaar voor zich houdt. Gezien de tekst op het briefje zijn de daders vooral daar boos over.

Persvrijheid

In veel landen is de situatie nog een stuk erger dan in Nederland. Er zijn verschillende landen waar journalisten worden opgesloten of zelfs vermoord. In Nederland zijn daar geen gevallen van bekend. Toch is het juist in een land waar de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting als hele belangrijke waarden worden gezien opvallend dat er zo vaak incidenten rond journalisten zijn.

Op Twitter zijn de reacties van mede-journalisten en andere twitteraars op het incident bij Klomp dan ook duidelijk: je mag het oneens zijn met iemand, maar dit soort geweldsuitbarstingen zijn onacceptabel.

Geweld mag nooit winnen

Voortaan mag het OM hogere straffen eisen voor geweldsincidenten tegen journalisten. Ook is er een meldpunt waar journalisten melding kunnen maken van bedreiging of geweld. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) heeft het meldpunt veel positieve reacties opgeleverd. Wel zijn er bij de NVJ gevallen bekend van journalisten die vanwege bedreigingen overwogen te stoppen met hun werk. “Dat is natuurlijk zeer jammer, geweld mag nooit winnen.”

Aangifte

De NVJ stimuleert journalisten om altijd aangifte te doen bij de politie. Via het meldpunt houden zij in de gaten hoe vaak er zulk soort gevallen van agressie of bedreiging voorkomen. “Er zullen natuurlijk altijd incidenten blijven bestaan, maar we doen wel hard ons best om zo goed mogelijk in actie te komen. Ik denk dat ze in Den Haag wel wakker zijn geschud de laatste jaren.”