Breakdance zal in 2024 haar debuut maken op de Olympische Spelen in Parijs. De organisatie van de Spelen wil de danssport opnemen in het programma en het Internationaal Olympisch Comité is hiermee akkoord gegaan. De sport mag vanaf december 2020 officieel een Olympische sport worden genoemd, dan zal het hele proces zijn afgerond.

 Het is een grote doorbraak in de danswereld, want nog nooit eerder was een dansvorm een Olympische sport. Echter was breaking (een ander woord voor breakdance) eerder wel onderdeel op de Olympische Jeugdspelen in 2018. De sport voldoet aan alle criteria voor een plek op de reguliere spelen. Zo moet de sport bijvoorbeeld bestuurd worden door een onafhankelijk orgaan en beoefend worden in minimaal 25 landen en verschillende werelddelen. Bij de World DanceSport Federation zijn wereldwijd 98 bonden aangesloten.

 Twijfels

In de breakscene zélf waren er twijfels over de opname van breaking in het Olympische programma, zegt Jaïr Franken, medeoprichter van de Nederlandse Breaking League (NBL). De NBL is een stichting met als doel de Nederlandse breakdance scene structuur te geven en een professioneel platform te bieden. Franken: ‘‘Wij zitten met de Nederlandse Algemene Danssport Bond en de NOC-NSF aan tafel om ervoor te zorgen dat stemmen uit de breakcultuur ook gehoord worden. Zo vinden wij het heel belangrijk dat het culturele en creatieve karakter van breakdance intact wordt gehouden. Het zou dus ook niet zo moeten zijn dat de dansvorm over 20 jaar alleen maar als sport gezien wordt. Dat zouden wij, als scene, zonde vinden en we proberen dus koste wat het kost de cultuur staande te houden.’’

Culturele impact

De breakcultuur draait met name om creativiteit en originaliteit, aldus Jaïr Franken. ‘’Deze aspecten zullen verloren kunnen gaan als dansers alleen maar deelnemen aan de Spelen om een medaille binnen te harken. Break gaat om meer dan alleen het fysieke gedeelte. Het staat voor samenkomen, een goede tijd hebben met de ander en elkaar accepteren en respecteren. Gelukkig heeft de cultuur die eromheen hangt een enorme impact op de bestuurlijke keuzes en het proces. En dat is van groot belang: break is op plaats 1 een cultuur en op plaats 2 pas een sport.’’