Uit onderzoek van Rabobank en Bouwfonds Property Development(BPD) blijkt Breda het opvallend goed te doen bij haar inwoners. Van de respondenten wil 84 procent in Breda blijven wonen. Dit is vooral opmerkelijk omdat het een flinke stijging is in vergelijking met  jaar geleden. 

In 2014 wilde 62 procent van de ondervraagden nog in de stad blijven wonen. Met op dit moment 84 procent stijging is erg opmerkelijk. In de andere grote steden van Brabant is alleen in Den Bosch een vergelijkbare stijging van twintig procentpunt te zien. Breda krijgt als rapportcijfer een 8,1.

Gezelligheid

De nieuwsredactie heeft ook Bredanaren gesproken die over hun tevredenheid van deze stad vertellen. De ondervraagden reageerden unaniem met gezelligheid als belangrijkste pluspunt van Breda. “De sfeer, de gezelligheid, de mensen, de terrassen en het eten. Daarom is Breda zo’n mooie stad’’,  beweert meneer Zeilmaker (72). Midden op de Grote Markt laat hij zijn trots blijken. “Breda is klein, een groot dorp kun je zeggen. Iedereen kent elkaar.”

In het rapport van Rabobank en BPD noemen mensen verder de natuur en het groen van Breda als positieve aspecten van de stad. Het rapport beaamt de bevindingen van de nieuwsredactie. Gezelligheid is wat Bredanaren het grootste pluspunt vinden. De waardering voor gezelligheid is er niet alleen in Breda. Ook in de andere vijf grootste steden van Brabant, was de gezelligheid het belangrijkste aspect voor de Brabanders.

Zware woonlasten

Ontevredenheid was er echter ook. Volgens het onderzoek van Rabobank en BPD zijn Bredanaren voornamelijk ontevreden over hun woonlasten. Van de ondervraagden ervaart veertig procent hun woonlasten als ‘zwaar.’ Deze woonlasten zijn mogelijk ook een motivatie om op dezelfde plaats te blijven wonen.