KAATSHEUVEL – Vanaf 3 februari 2020 wordt in de Efteling wisselende entreeprijzen ingevoerd. Hierdoor wordt de drukte verspreid over het gehele jaar. Er komen vier verschillende bedragen in plaats van twee. “Het is al een rib uit je lijf en nu nog een paar euro’s erbovenop, fijn” zegt student Lianne Kees.

Sterre van Hattem, werkzaam op de afdeling Communicatie en Pers, geeft aan dat de Efteling van twee verschillende bedragen zich gaat uitbreiden naar vier. “Wij gaan met vier verschillende bedragen werken voor een jaar lang” vertelt Van Hattem. Verder geeft ze aan dat er in januari een kalender komt waarin precies wordt aangegeven wanneer welke toegangsprijs geldt.

Het attractiepark kan dus niet over één bepaalde maand zeggen wanneer welke prijs geldt, omdat dit per week of weekend kan verschillen. “Het doel van de flexibele prijsbepaling is om bezoekers te verspreiden over het hele jaar om drukte te voorkomen. Zo kunnen ze nog meer van de Efteling genieten.”

Niet het echte probleem
Angela Strik (33) is moeder van vier en heeft een jaarabonnement. Bijna elke week ging ze enthousiast met haar familie naar de Efteling. Ondertussen is dit veranderd. “Het abonnement is fijn, maar er komt nog veel meer bij kijken. Zo is het eten duur en sta je per attractie anderhalf uur in de rij. Dan is een dagje Efteling niet meer leuk”, zegt ze.

Volgens Angela vergeet het pretpark een belangrijk detail. “Wij als ouders zijn seizoensgebonden. Rustigere periodes bezoeken is bijna niet haalbaar. Het wordt uiteindelijk alleen maar meer betalen door de prijsstijging om in de drukkere periodes naar de Efteling te gaan en te wachten in de rijen ”vertelt Angela Strik.

De Efteling
De drukte in de Efteling verschilt per dag. Heel globaal zijn de hoogseizoenen en andere vrije dagen drukker dan de dagen waarop kinderen naar school moeten. Het pretpark schat de drukte in op basis van ervaring. Zij kunnen dit per dag berekenen, doordat tickets bij binnenkomst worden gescand kan het pretpark weten hoeveel gasten erbinnen zijn.

Voor ouders en studenten worden deze nieuwe verandering een grote uitdaging. Hoe veel meer gaan ze moeten besteden? En blijft de Efteling daardoor leuk?

Sprookjes
Lianne, beheerder van de Efteling-fanpage op Instagram vindt het belachelijk dat de prijzen gaan veranderen. “Het is al een rib uit je lijf en daarnaast hebben wij het als student niet zo breed.” Lianne geeft aan dat ze zelf het liefst op alle dagen een vast bedrag betaalt, ongeacht de drukte.