In 2030 moet de CO2 uitstoot in Nederland 40 procent minder zijn dan nu, als we het klimaatakkoord willen halen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. “Dat klinkt lastig, maar het is haalbaar”, volgens professor Peters – hoogleraar koolstofkringloop.

“Het is niet een uit de lucht gegrepen getal, het is haalbaar. Maar het is ook wel moeilijk. Het is meer dan we tot nu toe beloofd en gehaald hebben”, volgens Peters. Het zal ook niet automatisch gaan, zegt de hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). “De verminderingen die we in het begin gedaan hebben waren de makkelijke. Als je de makkelijke maatregelen getroffen hebt dan moet je nu moeilijkere dingen doen. Van het gas af, op groene huishoud energie en et cetera.”

Individueel proces
Volgens de professor hebben we het bedrijfsproces inmiddels al schoner gemaakt, waarmee het gehele proces ook verbeterd is. Individueel zullen we nu moeten veranderen. “We moeten onder anderen minder gaan vliegen. Met één vlucht stoot je net zoveel CO2 uit, als met je auto in één jaar.”

Volgens de onderzoeker moeten we ook minder vlees eten en onze eigen energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen. “Ik raad altijd aan dat men het beter probeert te doen dan gemiddeld. Probeer minder vlees te eten dan gemiddeld. Probeer minder te vliegen dan gemiddeld. Als we dat gezamenlijk zouden doen, zou de hele maatschappij een klein stapje de betere kant op kunnen schuiven.”

“Ik raad altijd aan dat men het beter probeert te doen dan gemiddeld” – professor Peters.

Duurzame duurzaamheid pleiters
Elle van Zeeland (24), lid van Extinction Rebellion Nederland, komt sinds haar 20op voor duurzaamheid. Toch betrapt zij zichzelf ook wel eens op het doen van iets wat niet goed is voor het milieu. “Ik rijd soms wel auto en ik koop in enkele situaties ook wel eens iets in een plastic verpakking. Ik zou graag meer veganistisch willen eten en ook koop ik soms nog wel eens nieuwe spullen die eigenlijk niet nodig zijn.”

Nienke van Ittersum (25) en Lara Slotboom (24), ook leden van Extinction Rebellion Nederland, denken allebei na bij iedere keuze die ze maken. “Ik probeer bij alles wat ik doe vooruit te kijken en dus opletten wat het betekent voor de wereld”, zegt Lara. “Maar inmiddels weet ik al vrij goed welke keuzes ik wel of niet kan maken in verband met het milieu, qua dieet of producten”

Nienke ziet in dat zelfs de keuzes waar je bewust over nadenkt nog valkuilen hebben. “Ik denk dat als je erop gaat letten dat je je er constant op betrapt. Zelfs aan de dingen die je doet voor het milieu, zitten nog complexere dingen aan verbonden”, volgens Nienke. “Bijvoorbeeld plantaardige melk. Dat zit alsnog in een pak. Het is allemaal wel een stuk zuiverder dan een niet duurzame levensstijl, maar het is nog altijd niet heilig.”

“Het is allemaal wel een stuk zuiverder dan een niet duurzame levensstijl, maar het is nog altijd niet heilig.” – Nienke, Extinction Rebellion.

Duurzaam handelen
Voor mensen die niet goed weten hoe ze het beste duurzaam kunnen handelen hebben de drie dames gezamenlijk een tip. “Je hoeft je niet machteloos te voelen als individu, maar je hoeft ook niet te wachten op een hogere macht die aan het werk gaat voor je. Je begint met grotere dingen in je leven om te gooien, zoals minder vliegen. Zo word je beetje bij beetje steeds duurzamer.”

  • 13 manieren om je leven te verduurzamen.