De agrarische sector staat al jaren onder vuur in verband met het dierenwelzijn en gisteren was het weer raak. Compassion in World Framing, een organisatie die strijdt voor dierenrechten, maakte bekend dat 1,5 miljoen Europeanen onder wie 160.000 Nederlanders de campagne ‘Stop de kooien’ steunt. Dit burgerinitiatief gaat nu naar de Europese commissie. Of het verbod er ook echt komt, is de vraag.

Door Rosalie Kantelberg                                      

Wakker Dier is een van de organisaties die achter de campagne ‘Stop de kooien’ staat. “Wij komen op voor de dieren, want voor hen is het vreselijk,” vertelt Martijn Lodewijkx, woordvoerder van Wakker Dier. Ze strijden tegen krappe kooien. Het doel is een beter leven voor de dieren.

De kraamkooien

 Het probleem zijn de krappe kooien. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenoemde kraamkooien. Hier wordt de zeug (een vrouwelijk varken) in geplaatst als ze gaat bevallen van haar jongen. Ze staat dan in een kleine ruimte tussen twee tralies zodat ze de pasgeboren varkens niet dooddrukt. “Ze kunnen amper bewegen, ze kunnen een beetje liggen en staan, maar dat is het dan ook,” zegt Lodewijkx. “In andere Europese landen zijn ze op het gebied van kraamkooien al veel verder.’’ Een goed alternatief voor de kooien is er nog niet. “Het probleem van de krappe kooien voor de moedervarkens is niet op te lossen door de kooien te verruimen. De kooien moeten helemaal verdwijnen.”

De kraamkooien vormen maar een klein deel van het probleem. De campagne ‘stop de kooien’ gaat over alle dieren kooien in het algemeen.

Prijsstijging

Een oplossing is er dus, maar wanneer ze dit gaan oppakken is nog niet duidelijk. “De Landbouw- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is continu bezig met het verbeteren van de stalsystemen om daarbij het dierenwelzijn te redden,” vertelt Esther de Snoo, woordvoerder van de vakbond. Dit blijkt lastig: “De boer moet investeren in een duurdere huisvesting en kan  ook minder vee houden,” zegt de Snoo. “Maar dat betekent wel dat de prijs van het vlees zal stijgen.”