Tilburg – Honkbal staat in 2020 weer op de lijst van Olympische sporten. Deze sport, overgewaaid vanuit Amerika, was in 2008 voor het laatst in een Olympische setting te zien. Een groot deel van de Nederlandse top speelt in de Amerikaanse competitie, die niet wordt stopgezet voor de Olympische Spelen.

De organisatie achter het Amerikaanse Major League Baseball (MLB) heeft in een statement op hun website laten weten dat de competitie niet stop wordt gezet voor de Olympische Spelen in 2020. Dit betekent dat veel honkballers die actief zijn in de MLB competitie geen deel uit kunnen maken van de Olympische teams.

Niet alleen Nederland heeft hier last van. “Nederland mist negen van zijn beste spelers, maar Amerika mist er bijvoorbeeld twintig”, vertelt Tjerk Smeets, technisch directeur van de Koninlijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Nederlandse honkballers die in de kleinere Minor League Baseball (MiLB) spelen zijn overigens wel beschikbaar voor de Olympische Spelen.

Vertrouwen
Ook zonder de spelers uit de MLB heeft Smeets veel vertrouwen in een ticket voor Tokio. “We hebben het EK gewonnen met hetzelfde team. Onze kansen zijn dus goed. Door onze top 5 positie op het EK hebben we een plek in de kwalificatiewedstrijden bemachtigd. Vanaf morgen gaan we de strijd aan met Zuid-Afrika en de andere vier landen uit de top 5. Als we dat winnen, gaan we automatisch naar de Olympische Spelen”, aldus Smeets.

Successen
In het verleden heeft het Nederlandse honkbalteam ook meegedaan aan de Olympische Spelen. Hoger dan de vijde plaats is Nederland niet gekomen. Tijdens andere kampioenschappen had Nederland meer succes. Zo is het Nederlands Koninkrijksteam in 2011 wereldkampioen geworden en heeft het in 2013 de halve finale van de World Baseball Classic gehaald.