Rob de Nijs stopt met optreden. Dit maakte hij bekend na gediagnostiseerd te zijn met Parkinson. De zanger wil wel in stijl afsluiten: De Nijs zal nog een afscheidsalbum uitbrengen. Daarna volgt een afscheidstournee, de zanger geeft dit alles ongeveer een jaar.

Eerder werd De Nijs, bekend van onder andere ‘Banger Hart’ en ‘Malle Babbe’, nog beticht van dronkenschap op het podium. Die reacties vond hij ‘verschrikkelijk’. De zanger liet aan nu.nl weten nog nooit dronken op het podium te hebben gestaan in de bijna zestig jaar dat hij optreedt. Nu is er dus voor zowel De Nijs als zijn fans duidelijkheid.

Banger Hart ~ Rob de Nijs

Maarten Koehorst, eigenaar van platenzaak Sounds in Tilburg vindt het een goede beslissing: “Er is een tijd van komen en gaan. Dit is zijn tijd van gaan, maar met alle respect, welke jongere was er nog fan van Rob de Nijs?” Toch moeten we volgens Maarten niet vergeten wat De Nijs voor plek heeft in onze muziekhistorie: “De Nijs was toch een van de grondleggers van de Nederpop.”

Een hedendaagse artiest waarmee De Nijs te vergelijken is, kon Koehorst niet zo snel noemen. “Wel zou het iemand moeten zijn die echt een pionier binnen zijn of haar genre moest is.” De Nederpop was de eerste stijl in eigen taal en daarmee ook de voorloper van veel hedendaagse Nederlandse nummers.

Wat is Parkinson? 

De zanger werd naar eigen zeggen een paar weken geleden gediagnostiseerd met Parkinson. Een hersenziekte waarbij steeds meer hersencellen die dopamine aanmaken afsterven. De stof is nodig om informatie door te geven tussen cellen onderling. Als deze afsterven, kan de ziekte onstaan. Parkinson is onder meer te herkennen aan trillende ledematen en dementie.