De FIFA kijkt naar de mogelijkheid om grensrechters te vervangen door robots. Dat meldt een interne (en onbekende) bron uit de voetbalwereld aan het Engelse medium The Mirror. De FIFA wil hiermee de technologie in het voetbal ontwikkelen.

Volgens de onbekende bron is er een departement opgezet om te kijken in hoeverre technologie voetbal een stap verder kan helpen. De afgelopen jaren heeft zich al een impactvolle ontwikkeling voorgedaan: het introduceren van de VAR, een videoscheidsrechter die de arbiter in het veld assisteert. Door de komst van deze video-assistent is de taak van grensrechters al een stuk verminderd en dit zal wellicht nog kunnen uitgroeien tot volledige verdwijning van de lijnrechter of zélfs de scheidsrechter. ‘’Ik denk dat de scheidsrechter vervangen kan worden. Er zijn namelijk al zoveel spelsituaties die robots kunnen leren’’, vertelt Harrie van de Loo, technicus bij de Technische Universiteit in Eindhoven. ‘’Daarnaast zou een robot veel consequenter zijn in het nemen van beslissingen dan een menselijke scheidsrechter.’’

Vervanging grensrechters 

Volgens de KNVB is het goed dat er binnen het voetbal voortdurend wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden en toepassing van nieuwe technieken, maar het verdwijnen van de scheidsrechter of grensrechter ziet de KNVB voorlopig nog niet gebeuren. ‘’De inzet van techniek verbetert de kwaliteit van de buitenspelbeoordeling door de arbitrage, maar verbetert niet de kwaliteit van het voetbal zélf. Verdere ontwikkeling op dit gebied is logisch, maar de complete vervanging van de scheids- of grensrechters door techniek is nog ver weg.’’

Emoties

Een eerlijkere wedstrijd door vaste technieken, maar een spel zonder emoties. Joost Olde Weghuis, directeur techniek van technisch recruitmentbedrijf Eqib en schrijver van een blog over robotisering in de sport , vraagt zich af of de sport nog wel leuk is om naar te kijken als robotisering zich verder zou ontwikkelen. ‘’Je haalt een stuk emotie weg bij de spelers. Dat zie je nu al gebeuren bij de VAR: spelers reageren minder geëmotioneerd als de videoscheidsrechter een knoop doorhakt bij een buitenspelsituatie. Objectief gezien wil je dat de wedstrijd steeds eerlijker wordt, maar daar komt dus nog veel meer bij kijken.’’