Bianca Andreescu heeft de finale van US Open gewonnen van Serena Williams. De negentienjarige Canadese won met 6-3, 7-5. Zij is een van de acht verschillende vrouwen die de US Open heeft gewonnen in de afgelopen tien jaar. Bij de mannen was het dit jaar Rafael Nadal die het toernooi won. Hij is een van de zes verschillende winnaars in de afgelopen tien jaar. Hoe komt het dat er bij de vrouwen meer verschillende winnaars zijn dan bij de mannen?    

De tenniswereld kent vier grote toernooien: Australian open, Roland Garros, Wimbledon en US Open. Dit zijn de belangrijkste toernooien, omdat ze voor zowel mannen als vrouwen georganiseerd worden, de organisatie meer prijzengeld uitkeert dan bij andere tennistoernooien en het veertien dagen duurt (de kleinere toernooien duren maximaal tien dagen). Bovendien doen er meer deelnemers mee (128) dan een bij kleinere toernooien (64).

Verschil in grafieken
Als we naar de grafieken hieronder kijken, valt een ding op. Bij de mannen zijn er de afgelopen tien jaar ongeveer twee afwijkende winnaars, namelijk Marin Cillic en Juan Martin Del Potro. Dit geldt voor alle grand slams. Als we naar de vrouwen kijken is er veel meer afwisseling tussen winnaressen. Hoe kan dit?

Andere tijden
Oud-tennisster Marcella Mesker heeft hier een logische verklaring voor. ‘’Bij de vrouwen is op dit moment de breedte van het aantal deelnemers enorm gegroeid, als je het vergelijkt met de jaren 80 en 90. Toen had je echt sterren en rivalen zoals Monica Seles en Steffi Graf, daarna kwam de generatie Serena Williams. Maar het verschil met de subtop en absolute top was altijd heel groot. Eigenlijk is Serena Williams tegen Maria Sharapova de laatste grote rivaliteit geweest binnen het vrouwentennis.

Sharapova is weggevallen na doping (ze is daarvoor twee jaar geschorst) en Williams speelt nog wel, maar de subtoppers daarachter zijn gewoon dichterbij gekomen. In mijn tijd had je geluk als je een coach had. De entourage is onder andere heel erg veranderd. Een subtopper had in mijn tijd niet eens genoeg geld om een coach in te huren, de verdiensten waren veel minder. En nu, eerste ronde grandslam 50.000 dollar, en dat vier keer. Dus het verschil tussen de subtop en de absolute top is gewoon een stuk kleiner geworden, waardoor in de breedte de sport voor het vrouwentennis enorm is gegroeid.’’

“Dit betekent dat je veel verschillende winnaars ziet. Als de subtoppers het vroeger tegen de top-8 moesten spelen, liepen ze bibberend het veld op. Nu stappen ze het veld op met het idee van ‘hey, ik zou dit nog wel eens kunnen winnen’. Wat dat betreft kan je zeggen dat het vrouwentennis voorloopt op het mannentennis, want ook bij het mannentennis gaat dit gebeuren.

Nieuwe generatie
Je zag nu ook al dat in New York maar één van de grote drie (Nadal, Federer en Djokovic) de finale haalde (Nadal). Dus misschien is de toon daar al een beetje mee gezet. Bij de mannen zal je binnenkort ook wisselende winnaars gaan zien,” aldus Mesker.

De nieuwe generatie vrouwentennissers inspireren elkaar en zijn de oudere aan het inhalen. Daar is het proces al veel eerder begonnen. Ook ontwikkelen mannen zich fysiek later dan vrouwen. Op fysiekgebied kan een meisje van zeventien al meedoen met de top, terwijl een jongen dit (op fysiek gebied) niet zou kunnen. Hierdoor ontstaat het leeftijdsverschil, vrouwen pieken een stuk eerder dan mannen.