TILBURG – Vorige week riep ‘kinderkoning’ Yusuf tijdens zijn troonrede op om meer te doen voor depressieve jongeren. Minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, reageerde daar op door te zeggen dat jongeren kunnen beginnen met wat minder op hun telefoons en tablets te kijken. Ook zei hij over zijn eigen kinderen dat ze ‘weleens depressief zijn als ze een slecht cijfer op school krijgen’. De uitspraken van de minister kregen op sociale media veel kritiek.

Ophef

Zjos Dekker is een van de vele twitteraars die felle kritiek uitte op de uitspraken van minister Bruins. Net als veel andere mensen vindt ze het schrikbarend dat de minister niet beter weet. Zjos is zelf in 2014 gediagnostiseerd met depressie. “Het houdt in dat ik veel last heb van sombere periodes en de rest van mijn leven aan de antidepressiva moet.” Haar broer pleegde bijna vijf jaar geleden zelfmoord omdat hij depressief was. Volgens Zjos zijn er enorm veel mensen die depressies niet snappen. “Bij mijn broer zeiden mensen dat hij niet echt ziek was. Alsof je pas echt ziek bent wanneer je kanker hebt. Depressie is een echte ziekte, niet een levensstijl probleem.” Volgens Zjos komt de onwetendheid onder andere door mensen als minister Bruins die het gaan bagatelliseren. “Als je een minister zoiets hoort zeggen, ga je depressies minder snel serieus nemen.”

Wat is depressie?

Het is normaal om je weleens somber te voelen. Iedereen heeft ook weleens een dip waar de sombere gevoelens langer aanhouden. Toch kun je tijdens deze langere sombere periodes nog wel plezier beleven aan de leuke dingen in je leven. Bij een depressie is dat anders. Daar zijn alleen de negatieve gevoelens nog aanwezig. Het is heel moeilijk om het gevoel van somberheid weg te krijgen. Het functioneren op je studie of werk lukt dan op een gegeven moment ook niet meer.

Volgens organisatie Mind BLUE is het niet abnormaal om een depressie te hebben. Van alle psychische aandoeningen komen depressies het vaakst voor. Op dit moment hebben ongeveer 550.000 Nederlanders er last van. Bijna 20 procent van de volwassenen (18-65 jaar) in Nederland krijgt ooit in het leven een depressie. Uit de cijfers blijkt ook dat depressies het vaakst voor komen bij jongeren.

Generatiekloof

Volgens Zjos zie je in de bejegening in de algemene wereld heel erg dat er een generatiekloof is. “Depressie wordt echt gezien als een millennial ziekte. Volgens oudere generaties doen we maar alsof we het heel zwaar hebben. Er ligt tegenwoordig gewoon een stuk meer druk op mensen. Daarom hebben we steeds vroeger last van een depressie of burn-out.” De kloof zit hem volgens Zjos in een aantal dingen. “Sommige mensen snappen die druk oprecht niet. Andere ouderen hebben vroeger misschien zelf wel een depressie gehad, maar kunnen zich er nu niet meer mee identificeren. Ook was het vroeger een enorm taboe. Je werd gezien als gek en echt meteen buiten de maatschappij geplaatst.”

Hoe zorgt Zjos dat mensen depressies beter gaan begrijpen? “Ik probeer tegen zoveel mogelijk schenen aan te trappen om duidelijk te maken dat sommige dingen gewoon echt niet kunnen.” Volgens Zjos is het belangrijk dat er meer over gepraat wordt. Ze probeert mensen hier tot aan te zetten met haar tweets en interviews. Zjos verwacht dat het in de toekomst beter wordt. “Je zal altijd mensen hebben die denken dat het een kwestie van gebrek aan doorzettingsvermogen is. Of een kwestie van ‘je moet gewoon iets leuks gaan doen’. Maar er wordt steeds meer over gepraat. Daardoor begrijpen mensen steeds vaker wat een depressie echt is. En daardoor zullen uiteindelijk de stomme opmerkingen vaker uitblijven.”