De 19-jarige tennisster Bianca Andreescu heeft een ‘eigen’ straatnaam gekregen in haar geboorteplaats Mississauga in Canada. Een week na haar overwinning op de US Open werd ze door duizenden stadsgenoten gehuldigd. Tijdens de finale in New York rekende ze af met Serena Williams en veroverde ze als eerste Canadese een Grandslamtitel.

Geschreven door Fleur Weterings

Huldiging
Niet alleen de straat ‘Andreescu Way’ werd naar de US Open-kampioene vernoemd. Ook ontving ze uit handen van burgemeester Bonnie Crombie de sleutel van de stad. “Ik had nooit gedacht dat ik ooit eens mijn eigen huldiging zou hebben. Maar dit is pas het begin. Ik heb dromen en ik ben blij dat ik die nooit heb opgegeven. Anders had ik hier niet gestaan”, sprak Andreescu vanaf het podium tijdens de huldiging. Verder motiveerde ze het aanwezige publiek met de volgende uitspraak: “Als ik het kan, als Serena het kan, als Roger het kan, als de basketballers van Toronto Raptors het kunnen, dan kunnen jullie het ook!”, zo meldt ANP.

Bepaling straatnaam in Nederland
Hoe de naam van een openbare ruimte in Nederland wordt bepaald gaat via enkele stappen. Eerst wordt het behandeld in portefeuille bij de burgemeester. Vervolgens wordt er een voorstel gedaan door de werkgroep Naamgeving Openbare Ruimte. Als de naam vervolgens is goedgekeurd zal dit door het College van burgemeester en wethouders worden vastgesteld.

Eisen
Er worden regelmatig verzoeken gedaan aan het gemeentebestuur om een straat naar een bepaald persoon te laten noemen. De eisen waar iemand aan moet voldoen om een straatnaam te verdienen, is niet vast en rechtstreeks bepaald. Wel moet er goed in de gaten worden gehouden dat diegene voortaan altijd gekoppeld zal zijn aan de gemeente. Het moet dus passen bij het algemeen beeld van de gemeente. Zo laat Gemeente Breda weten.


Bron: Gemeente Breda