Tanden bleken wordt steeds populairder onder jongeren. Tandenbleek praktijken zoals White Shine en The White Smile Company zien een stijgende lijn en merken dat de jeugd steeds liever een goed gebit wil met witte tanden.

Uit een onderzoek van Marktdata.nl blijkt dat Nederlanders de afgelopen vier jaar het woord ‘’tanden bleken’’ wel erg veel gebruiken in de zoekbalk op google. Maandelijks wordt er gemiddeld bijna 15.000 keer gezocht naar “tanden bleken’’. De zoekterm is dan ook erg gegroeid in 2018 ten opzichte van 2016. Jongelui groeien ook mee in deze trend volgens verschillende tandenbleek praktijken.

Carrière

Volgens Lejla Medi, vestigingsmanager bij The White Smile Company in Tilburg, vindt de jeugd hun tanden ook steeds belangrijker. ‘’Veel jongeren beseffen dat het gebit je visitekaartje is en dat dit onderhouden moet worden.’’ Lejila vertelt ook dat jongvolwassenen zich al een langere tijd bezighouden met tanden bleken. ‘’ Tanden bleken onder jongeren is al een trend, Heel veel laten dit doen of doen dit vanuit huis door middel van een tandenbleek setje.’’

Mondzorgcentrum Drunen ziet het hebben van zo’n oogverblindend wit gebit als een groeiende trend onder jongvolwassenen. ‘’Jongeren willen succesvol worden en daar helpt een goed gebit bij.’’

Social media

In het begin van het jaar werd er ook gesproken over tanden bleken onder jongeren. Toen sprak men over deHollywood smile’. De jongere generatie liet facings, een tandheelkundige vernieuwing door een schildje over je oude tand heen te zetten, plaatsen van composiet of porselein om daarmee het schoonheidsideaal aan te tikken van een ‘Hollywood smile’ waarbij je gebit zo wit mogelijk is. Dit werd mede veroorzaakt door de invloed van influencers op jongeren.

Arne van den Hoek, ondernemer bij White Shine, stelt dat jongeren beïnvloed worden door social media. ‘’Jongeren nemen tegenwoordig steeds meer het voorbeeld aan van influencers en youtubers. Er hoeft er maar een zijn tanden te laten bleken, dat wordt gedeeld en super vaak bekeken. Daardoor zal in de toekomst het aantal jongeren dat zijn tanden wil laten bleken blijven stijgen.’’