Uitgeverij BDUmedia heeft het faillissement aangevraagd voor vijftien lokale huis-aan-huisbladen in de provincie Noord-Holland. Titels als het Alkmaars Weekblad, Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad De Zaankanter verschijnen per direct niet meer. Is de lokale pers in gevaar?

Faillissement
De uitgeverij in Barneveld was al enkele tijd verliesmakend door concurrentie in de markt en tegenvallende advertentie-inkomsten. ‘’De voorbije periode is geprobeerd dit bedrijfsonderdeel boven water te houden, helaas zijn we daar niet in geslaagd. We zagen dan ook geen andere uitweg dan het aanvragen van het faillissement. Als we deze stap niet zetten, komt de continuïteit van de andere bedrijfsonderdelen in gevaar’’, zegt directeur Heiko Imelman.

Het gaat al langere tijd slecht met de lokale journalistiek. Twee jaar geleden schrapte de Persgroep zestig van de negentig functies op redacties van huis-aan-huisbladen.

Journalist Lars Pasveer van Villamedia denkt dat 2019 het begin van het einde is voor papieren huis-aan-huiskranten. ‘’Het is op, het is niet meer lonend’’. Op internet is het nieuws sneller en makkelijker te vinden voor het publiek. Ook voor adverteerders is dat aantrekkelijk. ‘’Ik zou geen manier kunnen verzinnen waardoor huis-aan-huisbladen weer lonend zullen worden. Veel uitgevers zullen moeten accepteren dat het einde voor de papieren, gratis bladen in zicht is’’, vertelt Pasveer.

Steun aan lokale media
Maar hoe komt de bevolking dan aan lokaal nieuws? Papieren versies verdwijnen, maar vaak houden lokale initiatieven hun website wel in de lucht. Sommige gemeentes steunen de lokale journalistiek door middel van een mediafonds. Ze zien dat de lokale media het moeilijk heeft en daar willen ze graag een stokje voor steken. Zo is er sinds juli dit jaar een Tilburgs Mediafonds, waarvoor de gemeente 150.000 euro beschikbaar heeft gesteld. Dit geld zal gebruikt worden om onafhankelijke, journalistieke projecten te steunen.

Belang van de controlerende functie
Lokale journalistiek richt zich onder andere op plannen van gemeentes en kleine projecten in de regio. Als dat soort journalistiek verdwijnt, zullen burgers niet meer volledig geïnformeerd worden over wat zich afspeelt in hun leefgebied. De controlerende functie van de journalistiek verdwijnt dan. ‘’Wanneer lokale media weggaan, verdwijnen lokale initiatieven en politieke plannen van de gemeente naar de achtergrond. Die kunnen dan meer hun gang gaan zonder dat iemand meekijkt. Dan wordt de gemeente zelf de zender en hebben zij de boodschap zelf in handen’’, zegt Pasveer. ‘’Dit is potentieel gevaarlijk omdat de partij die dan het belang heeft, ook de partij is die de burgers informeert.’’