Oud-Oranje international Fernando Ricksen is vanmiddag aan de gevolgen van ALS overleden, dat maakte zijn oude club Glasgow Rangers vandaag bekend. De voormalig rechtsback is 43 jaar geworden.

Ricksen leed sinds oktober 2013 aan Amytrofische Laterale Sclerose (ALS), een dodelijke zenuwspierziekte waarbij langzaam alle spieren in het lichaam het begeven. In een uitzending van De Wereld Draait Door maakte Ricksen zijn ziekte bekend. Hij vertoonde, door zijn moeilijke spraak, toen al enige symptomen van de ziekte.


Carriere

Ricksen begon zijn carriere bij Fortuna Sittard. Via AZ kwam de Limburger later bij de Glasgow Rangers terecht. Hier behaalde hij, onder leiding van Dick Advocaat, in 2003 en 2005 het Schotse kampioenschap. Ook kwam hij tussen 2000 en 2003 twaalfmaal uit voor het Nederlands elftal.

Na enkele succesvolle jaren in Schotland vertrok de rechtsback in 2006 naar het Russische Zenit Sint-Petersburg. Hier won hij, wederom onder oefenmeester Advocaat, in 2008 de UEFA Europa League van zijn voormalige club Glasgow Rangers.

Ricksen kreeg weinig speeltijd in Rusland en besloot om bij zijn geliefde Fortuna terug te keren. Hier beëindigde de Limburger in 2013 zijn voetbalcarriere.

ALS

Gorrit-Jan Blonk, directeur van de stichting ALS Nederland geeft aan dat Ricksen het strijdbaar lang heeft volgehouden. “De meeste mensen hebben een ziekbed van gemiddeld drie tot vijf jaar. Het is bijzonder hoe Fernando zo strijdbaar heeft volgehouden.”

Ricksen is niet de enige die ALS lang het hoofd wist te bieden. De vorig jaar overleden natuurkundige Stephen Hawking leed ruim 55 jaar aan de spierziekte. Volgens Blonk is er weinig bekend over het ontstaan van de ziekte en is ook een medicijn nog niet bekend. “We doen momenteel onderzoek naar de invloed van DNA, levensstijl en voeding op de overlevingskansen. We weten dus nog niet waarom sommige mensen de strijd langer volhouden.”

Ricksen geloofde dat er ooit iemand als eerste de ziekte zou overleven. “Laat mij dat dan maar zijn” zei Ricksen.

Stilte

Vanavond wordt er om 18:00 bij ‘zijn club’ Fortuna Sittard bij zijn standbeeld een moment stilte gehouden om de clubicoon te herdenken. Fernando Ricksen is 43 jaar geworden.